Събития

Наука, бизнес и изкуство ЗАЕДНО на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“

Агронаука, бизнес и изкуство ще бъдат ЗАЕДНО на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“, която ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив. Това е експозицията най-близко до живота, тъй като съчетава в едно пространство традиция и новости в 7 специализирани области, сред които храната, виното, земеделските машини и оборудване, иновациите в областта на селското стопанство и здравословното готвене.

Докато разглеждате агроизложбата, може да надникнете в палата 11, където ще се провеждат атрактивните работилници „Сготви си здраве“. В 126-годишна тенджера шеф Росен Чакъров обещава да сготви фермерски гювеч с балкански билки и домашна наденица. Опростен вариант на древна рецепта за хляб от лимец без квас и мая се готви да разкрие Стефка Диманова. А пчеларите от „АпиАрт“ вече нямат търпение да демонстрират обработка на пити мед.

Как екстракт от отработен розов цвят може да подобри качеството на месото и месните продукти, ще обясняват учени от УХТ по време на международното изложение. Те са измислили и начин за оползотворяване на цигарените угарки, които са глобален екозамърсител.

И още новости, някои от които световни, ще демонстрират на АГРА български учени и производители. Една от тях е разработката на алтернатива на познатите начини за регенериране на свлачища, ски писти, кариери, пътни склонове и други. Това е естествена смес, която възобновява хумусния слой, възстановява плодородието и екологичното равновесие. Изобретението е дело на Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”.

Друга иновация от световен мащаб е и уредът за улавяне на пчели майки.Той улеснява и ускорява манипулацията, която се извършва при минимален пряк досег с пчелите. Разработката е на Института по животновъдни науки.

Можем да видим още слънчогледови хибриди, които сами се предпазват от болести и паразити – презентира ги „Пионер семена България”. А българската фирма „Концепт“, представена от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, ще представи за първи път на българския пазар как ремарке за лек автомобил  може бързо да се превърне в подвижен павилион.

А „Винария“ ще е истински атрактивна – наред с виното, което ще можем да опитаме, ще има още много какво да „опие“ духа ни: холографски копия на находките, открити през 1931 г. в гробница край село Мезек, ще покажат предмети от бита на древните траки. Как присъства виното и натюрморта в изкуството ще можем да разберем от изложбата с картини на съвременни български художници.  Новост е и рисуването с вино. Ще се убедим на живо как от смесването на розе, бяло и червено вино се получават необичайни цветове и се създават оригинални картини. Художничката Даниела Русева ще демонстрира своите умения на 26 и 27 февруари от 15 до 16 часа.

Всичко това – на фона на богатите фолклорни концерти: всеки ден ансамбъл „Луди млади“ ще ни радва със своите спектакли от 11.30 и 16 часа. Така очарованието на танца ще се слее с магията на виното, с която изложбата „Винария“ покорява своите гости, убедени са нашите партньори от Международен панаир Пловдив.

И за да има за всеки по нещо, те са подготвили награди за посетителите – прецизна механична сеялка Earth Way, разпръсквач за семена и торове Earth Way и Tyrolbox за бране на плодове ще бъдат раздадени на томбола. Гостите могат да се включат в анкета и да пуснат попълнените карти в урна. Печелившите талони ще бъдат изтеглени на 28 февруари в 13.00 ч. пред палата 6 на панаирното градче.