Събития

Литература и музика ЗАЕДНО в Дома на етносите през юни

В Дома на етносите артистичната програма през юни започна в шестия му ден с литературно четене на стихове и проза на полски, английски и български езици. Събитието, част от програмата на утвърдения фестивал „Пловдив чете“, събра почитатели на художественото слово и таланта на преводачите Иван Вълев и Манол Пейков – първият чете страници от романа „Морал“ (ИК Хермес) на Тадеуш Доленга-Мостович в оригинал и в превод, разказвайки историята на твореца. Аплодисменти предизвикаха превдоните стихове на Адам Мицкевич, Ян Кохановски и Вислава Шимборска. А Манол Пейков демонстрира истински артистичен талант не само в превода, а и в представянето на стиховете на английския поет Самюъл Колридж и американеския Къмингс от поетичните книги на ИК Жанет 45. Бунтарски стихове от автора, когото превежда в момента, завършиха четенето на Манол Пейков. С авторски стихове се раздели с публиката Иван Вълев.

На 10-ти юни културната програма на фондация ЗАЕДНО излезе от Дома на етносите, за да гостува с Оперна вечер на италианската музика на Читалище Шалом. Вълшебната вечер се случи под организацията на Давиде Кристиано от Консултативния съвет на фондацията и с пълната подкрепа на почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо. За топлото домакинство благодарности получи членът в Консултативния съвет от еврейската общност инж. Светлозар Калев. А за настроението в залата се погрижиха талантливите млади артисти от пловдивската опера – Мария Калоферова ( пиано), Светлана Иванова ( сопрано) и Марк Фаулър (тенор), които завладяха публиката още от първите си минути на сцената и я вдигнаха на крака в края на представлението. Членовете на Консултативния съвет на фондация ЗАЕДНО застанаха и зад каузата „Дом на пловдивската опера“. Инициаторът на гражданската инициатива, пловдивският общественик, бизнесмен и ценител на изкуството Любозар Фратев благодари за подкрепата и бе аплодиран от всички в залата. Събитието набра и 113 лева в дарителска акция в подкрепа на старта на Летните Арт Ателиета в Дома на етносите.

Част от средствата платиха акордирането на пианото, което посрещнахме в средата на юни в Дома на етносите благодарение на неговата собственичка, музикалният педагог Валентина Софрониева.

piano

Инструментът e oт марката “Капс” и има близо 100-годишна история. A пренасянето му се организира с любезната подкрепа на генералния консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо. Той беше гост на традиционния летен концерт на класовете по пиано и китара на НЧ „Захари Стоянов“, с който изпратихме юни в Дома на етносите. Aрт пространството на втория етаж се напълни с млади таланти на възраст от 7 до 15 години. За най-малката изпълнителка, седемгодишната Елеонора Гаргова, която се занимава активно и с пеене, това бе първата изява пред публика. Тя избра да представи Валс и „Тръгнал коскоято се занимава активно и с пеене, това бе първата изява пред публика. Тя избра да представи Валс и „Тръгнал кос“. Първокласничката Никол Караджова, която също свири за първа година, представи „Моето пони“ и „Фермата на стария Макдоналд“. Анджелина Георг –Ангелова e трети клас и има голямо желание да свири на сцена. На концерта тази вечер тя изпълни „Чук, чук, пръстчета“ и пиесата “Магаренцето”. А връстниците й Йордан Томов и Ивет Пентова изсвириха Менует, пиесата “Пролетна песен” и „Easy come, easy go“. Наследственият пианист Саймън Майерс, който е с американско потекло, изсвири българската пиеса “Шега” от Пенчо Стоянов, а Никола Димов успя да представи изключително изразително и без грешка „Два етюда“. 14-годишната Марина Велкова от класа по китара разказа с езика на музиката Пиеса от Матео Каркаси. А осмокласничката Теодора Тодорова изсвири с голямо удовоствие Прелюд от Бах и „Hard to say I’m sorry“.

Фондация ЗАЕДНО отвори покана за участие на деца и възрастни в Летните Арт Ателиета в Дома на етносите през юли и август. Можете да прочетете подробности – тук.