Събития

Измислени и реални морски пейзажи ЗАЕДНО в изложба на Стефано Поповски в Дома на етносите

В разгара на лятото морето ще дойде в Пловдив със 17 картини на Стефано Поповски, обединени под името „Морски нюанси“. На 2 етаж в Арт пространството на Дома на етносите в петък, 15 юли, от 18 часа ценителите на живописта ще могат да видят вдъхновените от морето платна. Пейзажите от конкретни места, изцяло измислените пристанища и фантастичните градове, родени от въображението на художника, завладяват с цветовата палитра и импресионистичния си рисунък. Сред магнетичната живопис се очаква да се открои и фрактал на морска тематика.

Това е компютърно генерирано изображение или картина, рисувана с математически формули – умение, което през последните години извежда няколкократно Стефано Поповски до приз в конкурси на най-голямата онлайн платформа за изобразително изкуство в света Deviantаrt. Във виртуалната изложбена зала художникът има над 10 хиляди почитатели. А наживо е излагал свои картини в престижни галерии в България и в Испания. Освен самостоятелните си изложби, е подреждал платна и в общи екпозиции, някои от които със своя баща, доайенът на пловдивските художници Иван Поповски.

За тази изложба, вдъхновена от морето, Стефано Поповски споделя в аванс: „Стремил съм се да покажа безкрайните тонални вариации, които природата ни поднася в различно време на деня край морето. Същевременно изследвам какво точно се случва в мястото на сблъсъка между море и небе – хоризонта. Някои от най-добрите ми фрактали с фантастични градове са послужили като проект за традиционнни картини, които представям сега. В тях съм се опитал да предам Средиземноморско възприятия, тъй като съм имал възможност да наблюдавам 11 години и това море в Испания“.

Морето може да влезе и във вашия дом с картина на Стефано Поповски от вдъхновяващата сетивата изложба „Морски нюанси“, която ще остане в Дома на етносите до 31 август.