Събития

Благотворителна изложба събра ЗАЕДНО винари, художници, ротарианци, банкери, инвеститори и семейства от различните етнически общности

9 картини бяха откупени за по-малко от час по време на благотворителната изложба “Бъди МИЛ” в Дома на етносите в Пловдив, с която бе даден старт на Дните на младото вино тази година. Заедно с предварително направените откупки, стойността на събраните средства е близо 3000. Освен собственикът на винарска изба “Юстина” Милко Цветков, по чиято идея се организира изложбата, притежатели на повече от една творби станаха председателят на управителния съвет на Съвета по туризъм г-н Любозар Фратев и одиторът от “Ротари клуб” Иван Зонков. Г-н Фратев бе един от първите, които направиха своя избор – “Пролетни Родопи” на Милена Велчева и “Фолклорни мотиви” на Милко Тодоров.

Събитието, което се състоя в Деня на християнското семейство,  се организира ЗАЕДНО от Винарска изба „Юстина“, Съвета по туризъм в Пловдив, Фондация „ЗАЕДНО“ и етническите общности. Сред дарителите бе и инвеститор от Русия, който е и винопроизводел.

По воля на дарителите средствата ще бъдат предоставени лично на родителите на 6-месечната Александра и 4-годишния Емил, чиито лечения първоначално са били одобрени от Център “Фонда за лечение на деца”, но на по-късен етап тази година получават отказ от екпертна комисия към фонда. Кампаниите за спасяване на децата са актуални, а събирането на средства се подпомага от Български дарителски Форум и всеки, който иска може да направи дарение на обявените сметки и да следи актуалната информация на специалните страници във фейсбук, както и на сайта www.dmsbg.com.

Картините, които ще останат изложени в Дома на етносите до 28 ноември, са от първия международен пленер по живопис и поезия „МИЛ“, който се проведе през лятото във Винарска изба “Вила Юстина” . Специално за вечерта от Лом пристигна и поетът Милко Христов, който събира автори от няколко балкански страни, чиито имена носят корена МИЛ. В самата изложба той участва и лично с две картини – “Козел Пустиняк” и “Петел” – и двете продадени за каузата още първата вечер. Втората картина на Христов е нарисувана върху стара кръстословица от в. “Лом” и предизивка любопитните погледи на присъстващите.

 

Специални гости бяха художникът Милко Матеев от Варна, и художничката Милена Велчева, чиито графики също бяха откупени. Всеки закупил творба, получава и договор за дарение. Всички картини ще бъдат предоставени на новите им собственици след края на изложбата. Домът на етносите очаква тези, които искат дарят за каузата, всеки ден от 11 до 17 ч.