Събития

Първата вечер на етно вината – повече от ЗАЕДНО

      Първата вечер на етно вината в Пловдив предизивка изключителен интерес и препълни залите в Дома на етносите. На  23 октомври ценителите на бутикови и малко познати етно вина дегустираха специално подбрани реколти, характерни за специфични географски ширини на различните народности, свързани и с историята на Пловдив. Събитието бе част от Дните на младото вино, които привличат всяка есен винопроизводители и туристи от страната и чужбина. За първи път любителите на вино имаха възможност да дегустират и етно вина, някои от които са познати само на експерти и почитатели на винения туризъм.

Историята разказва, че първата винарна в света била открита преди 6 100 години в Армения. Това е страната, в която и днес 90% от виното се произвежда само от местни сортове. Най-известното червено грозде е арени. Вино, от този малко известен за световните винени пазари сорт, попада сред топ 10 на Bloomberg’s през 2012 г. Най-популярен сред белите е воскеат (буквалният превод означава “капка злато”). Вината от това грозде се славят с жизнена индивидуалност, изявена плодовост и силна минералност. Пълната представа за арменското винарство обаче няма да е завършена, ако не сме се “запознали” с арменското вино от нар, което е способно да ни преведе през едно впечатляващо, вкусно, плътно, понякога сладко, понякога строго, но не на последно място много здравословно приключение. Всички, които присъстваха на Първата вечер на етно вината имаха невероятното удоволствие да попаднат на истинско атрактивно представяне на арменските вина. Презентацията на Д-р Ани Кеворкян ще остане с усмивка в историята на  тазгодишното издание на Дефиле на младото вино в Пловдив. Арменските мезета за нарово вино определно бяха най-екзотични от всичко, което ни предложи вечерта…

За първи път пловдивчани и гостите на Пловдив  дегустираха марково бутиково вино, направено от българско грозде, но по руска рецепта. Вината на GRAPE HILLчист мавруд, мавруд и рубин и мавруд с каберне фран – са сухи вина, които се произвеждат от грозде, отгледано в Тракийската долина. Технологията е традиционна руска тайна и единствено присъстващите в Дома на етносите имаха привилегията да опитат от продуктите на GRAPE HILL, които са познати само на отбраната публика. Действително всички представени вина предизвикаха фурор, а за някои от тях наддаването в благотворителния търг, бе истинско забавление, организирано от Олга Атанасова.

Време е да променим представата си и за турските вина, казват познавачите на световното вино и съветват да го опитаме, за да ревизираме някои погрешни митове и да ни помогне да видим самите себе си по-добре. Специално участие във “Вечерта на eтно вината” имаха турски вина, отлежали в 225-литрови френски дъбови бъчви. Посетителите дегустираха с интерес  Нариндже-Шардоне на известната изба KAVAKLIDERE, от реколта 2012-та – един изключително ценен купаж, в съотношение 60%-40% в полза на нариндже. Сортът дава на виното изключително богата палитра от плодови аромати на цитруси, жълти плодове и флорални тонове. Хилядите туристи, които посещават Кападокия всяка година, търсят точно тази автентичност, която получават, докато опитват вина, направени от сортове, характерни само за разнообразния микроклимат на Анатолия и почти непознати на света.  Гостите в  Ethno house, на които турската общност също бе домакин,  докоснаха сетивата си и до този екзотичен вкус.

Нужната доза феерия в тази специална вино вечер  дойде с полъх от Италия. Повечето италиански вина се произвеждат по модерна технология, но ревниво пазейки вековните традиции във винопроизводството. Италия e известна със стотици марки вина от 240 различни географски наименования за произход. В Южна Италия традициите в лозарството и винарството датират още от бронзовата епоха, а най-добрите вина и до днес са тези от Сицилия. Известно е, че в древността гърците са наричали земята на Апенинския полуостров „страна на виното“. Най-популярните винопроизводители също разчитат на местни сортове като Пино Гри, Пино Ноар, Неро Д`авола, Катарато, Вионие и др. Сред най-разпространените сортове лозя е червеното грозде Санджовезе от Тоскана, която също е осеяна с лозови масиви. А най-много ежедневни вина-бели, червени и розе се произвеждат в Североизточната част на страната. Най-добрите бели вина пък идват от района на Фриули (Северна Италия), където Мерлото, Кабернето и Шардонето, се смятат за едни от най-добрите в света. Изборът за вечерта бе на Давиде Кристиано.

“Кажи ми од каде си, ќе ти кажам каков си“, казват приятели на Ethno house от Македония. Според тях “душата на виното” зависи от силата, мъдроста и духа на народa, който живее на земята, която ражда гроздето. По време на специалната Вечер на етно вината Wine bridges  представи три реколти от водещия за производството на червени вина македонски сорт вранец – “Неукротимият жребец” 2011 г., “Свободният жребец” 2012 г. и „Благородният жребец“ 2013 г. Гроздето е отгледано в най-големия и познат лозарски регион в Република Македония – Тиквеш, лозе “Попова Кула”. Вранец означава черен, силен, мощен кон, а вината от този сорт (чиято родина е Черна гора) се характеризират със сила, потенциал и мощ. Определено всички  оцениха като най-мощен „Благородният жребец“, който бе придружен и от тежки мезета.

Съчетавайки традициите на старите майстори в хармония със съвременното знание и технологии, енолозите успяват да създадат продукт, съхранен в бутилка, пълна със страст за живот.

И ние се заредихме ЗАЕДНО с тази страст за живот!