Събития

“Непознатите” събра всички ЗАЕДНО на сцената в АМТИИ

Огромно хоро, на което се хванаха заедно българи, арменци, роми, турци и евреи, се изви в залата на АМТИИ в Пловдив по време на заключителния концерт на културния семинар “Непознатите”.

Първото издание на „Непознатите“, което се случи по идея на Доц. д-р Зоя Миков и нейния екип, се проведе на 25 ноември с изключителен успех. Oсновната цел на събитието бе да събере творчески колективи на различните етноси на една сцена и да популяризира техните културни дейности и традиции. Посланията на семинара, който продължи през целия ден и премина през няколко модула – теоретичен, художествено-творчески и фотоизложба, са свързани изцяло с етническата толерантност и общуването между различните народности чрез изкуството. Докторанти, преподаватели и учени представиха своите изследвания, свързани с особеностите на междукултурното съжителство и общуване между етническите общности.

„Непознатите“ се открие от  проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, заместник- ректор по научноизследователската дейност в АМТИИ. Партньори на форума бяха Регионален етнографски музей, Фондация „Заедно“ и Дома на етносите в Пловдив, Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“, Организация на евреите „Шалом“, Народно читалище „Мустафа Кемал Ататюрк“ в Пловдив, Народно читалище „Юмер Лютфи 1993“ – Кърджали и много дарители. По време на семинара участниците представиха характерни свои вокални, инструментални и танцови практики.

В празничния концерт, който бе в Концертната зала на АМТИ и продължи повече от 3 часа участваха над 100 музиканти и танцьори. Прекрасната Лика Ешкенази за пореден път взриви залата от аплодисменти и вдигна на крак представители на всички народности, хванати за ръце в общо хоро. С изключителна добра хореография се представиха танцьорите от фолклорен ансамбъл “Тракия”, ансамбъла за турски фолклор “Юмер Лютви” ( който очарова и с пищните си костюми) и момичетата от детския танцов съства “Астхигнер”, които впечатлиха с изящните си движения. Със свое участие в концерта се включиха и децата от “РОМА ДЕНС” – танцовият състав при ОУ “В.Левски” с. Караджово. Публиката си тръгна от залата изключително заредена, а участниците с много нови приятели.

Фондация “Заедно” и Дома на етносите благодарят на Академията за музкално и танцово изкуство в Пловдив за споделеното партньорство и пожелава форумът да се разраства всяка следващата година!