Събития

Братя Касапян: „ЗАЕДНО сме от началото на света“

30 изключително въздействащи графики, които ни връщат към Сътворението на света и посланията от Стария завет, представят в Дома на етносите известните пловдивски художници Крикор и Мъгърдич Касапян. Творбите са създавани в продължение на 25 години след задълбочени изследвания върху библейските текстове.

Изложбата се открива по идея на eврейската общност в Пловдив, със специална покана към големите български творци от арменски произход братя Касапян в навечерието на празника на светлината Ханука, който тази година съвпада с Рождество Христово. Основен организатор е председателят на “Шалом” в Пловдив и член на Консултативния съвет към Фондация “Заедно” Светлозар Калев.

Като млади творци двамата братя тръгват да търсят истината за живота и са вдъхновени от посланията, които намират в Светото Писание и сега предават чрез картините си. Самите те признават, че повратът в творчеството им настъпва след демократичните промени в България, като разказват за годините преди това, когато комунистическият режим забранява свободното посещение в храмовете и почитането на християнските ценности.

Творбите, които ще бъдат изложени в арт залата на Дома на етносите в Пловдив, могат да накарат всеки да се замисли за истинския смисъл на живота, за непрекъснатото човешко жонглиране между доброто и злото, и преходността. Основното посланието е ясно … ЗАЕДНО от началото на света, коментира Мъгърдич Касапян. Ние сме арменци и разказваме чрез картините си историята на еврейския народ отпреди новата ера. И град като Пловдив – пример за мирно съжителство на всички народности – е място, на което символът за заедност е непреходен през вековете, така както и светлината от Словото.

Мъгърдич и Крикор Касапян са възпитаници на НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив, и НХА-София, имат множество престижни международни награди на няколко континента и участия в графични биеналета. В момента са преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Техни творби притежават Виктория Алберт музей, Галерия Душиша Япония, Принт клуб център във Филаделфия Пенсилвания, Галерия Инджов в Пловдив и Националната галерия в София, много колекционери.

Братя Касапян имат изключително индивидуално усещане за формата и ювелирния детайл, а дълбоките духовни внушения, които дават библейски измерения на тази форма, ни карат да мислим и да вярваме, че не всичко е загубено, пише за тях галеристът Краси Алексиева.

Ако сте уморени от натежалите проблеми на 2016-та , заповядайте, за да освободите душата си и да заредите с много духовна енергия! Творбите се представят със специалното съдействие на куратора Нина Амар. Изложбата ще бъде открита официално от изкуствоведа и директор на Градската Художествена галерия в Пловдив Красимир Линков в 18ч. на 13 декември (вторник) в Дома на етносите. Сред официалните гости се очаква да бъдат представители на дипломатическия корпус, висши духовни лица, ценители и колекционери.

Изложбата ще остане отворена за посетители и през месец януари, със съдействието и на Международен панаир Пловдив АД.