Събития

Представители на 5 етноса запалиха ЗАЕДНО свещите в ханукия

На петия ден на празника на светлината Ханука представители на пет етнически общности запалиха заедно свещите в ритуалния свещник – ханукия в тържествената зала на организацията на евреите “Шалом” в Пловдив. Светлата вечер уважиха почетният консул на Армения Ехиязир Узунян и директорът на арменския културен институт Ахавни Кеворкян, председателят на джамийското настоятелство Ахмед Пехливан и Олга Атанасова, представител на руската общност.

Покана към всеки от тях бе отправена лично от председателя на организацията на евреите г-н Светлозар Калев.  С уважение към традицията заместник-кметът Георги Титюков сложи  специалната еврейска шапка “кипа” и също запали свещ, заедно с председателите на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова и Фондация „Отворени изкуства“ Веселина Сариева.

Сред гостите бе и известният художник Мъгърдич Касапян. Графики на братя Касапян, създадени по библейски сюжети, могат да бъдат разгледани в момента в “Дома на етносите”. Изложбата “СВЕТЛИНА от СЛОВОТО” бе открита в навечерието на Ханука, който тази година съвпадна с Рождество Христово.

В продължение на 8 дни до 1 януари 2017 г. (по еврейския календар е 5 777 г.)във всички синагоги и във всяко еврейско семейство ще се палят свещите в ритуалния свещник. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства.

Ханука е празник с исторически характер и е свързан със събитие, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 – 167 г. пр. н. е. Древен Израел се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в Храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.

Традиционният поздрав за празника е „Хаг Ханука Самеах!”