Събития

Представяме ЗАЕДНО първия Панаир на кулинарното изкуство в Пловдив

Първият по рода си Панаир на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” ще се проведе в града под тепетата през май т.г. Проектът на Фондация „Заедно“ спечели  финансиране по Компонент I от Наредбата на Община Пловдив за фестивали и значими събития и е включен в Културния календар на града за 2017 г. Той ще представи националните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените етнически групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на града.

Всеки ден по време на панаира, Ethno Kitchen on wheels ще потегля към определена локация в града, като всяка вечер представители на различните етнически общности ще приготвят своите характерни ястия пред любопитните погледи на минувачите, които могат да опитват по желание от вкусните храни и да опознават техните имена, начина им на приготвяне и историята през годините назад.

На организирана среща с медиите, в неформална обстановка, присъстващите ще имат възможност да разговарят с приятели от арменската, еврейската, руската, италианската и турската общност и да се насладят на стакан руски чай, арменски сладки или еврейски борекас, да изпият по турско кафе или чаша италианско вино.

Срещата е утре (15 март) от 11.00 час в Дома на етносите на бул. “Цар Борис III Обединител” 79 (до южния вход на тунела, под Античния театър). Журналистите, възнамеряващи да присъстват трябва да го потвърдят на e-mail: ethnohouseplovdiv@gmail.com, или на тел. 0879 539540 д-р Ахавни Кеворян, член на Управителния съвет на Фондация “Заедно”.

Проектът на Фондация “Заедно” се осъществява в подкрепа на каузата за запазване на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа.