Събития

От библейски рецепти до ястия, включени в световното културно наследство ще дегустираме ЗАЕДНО на Първия панаир на кулинарното изкуство в Пловдив

От 11 до 16 май може да забравим за диетите и да се отдадем с наслада и удоволствие на специалните дегустации на традиционните ястия на най-старите етнически общности в Пловдив по време на първия кулинарен панаир “Етно кухня на колела”. Майстори готвачи ще представят вкусове, които няма да открием в нито един ресторант, защото всяка хапка е направена с любов специално за всички пловдивчани и гости в града под тепетата през тези дни. Всички заедно са поканени на трапезата на турци, арменци, евреи, италианци и руснаци, по време на едно от най-очарователните събития в Културния календар на най-стария жив град в Европа.

Панаирът се открива на 11 май с  Деня на турската кухня, когато ще разберем историята на известното “Филибе кюфте” и ще можем да го опитаме по оригинална рецепта от 18 век. Специално за откриването същия ден точно в 18 ч. на пл. “Римски стадион” пред Джумая джамия хор “Иван Спасов” ще изпълни “Чие оро е най-хубаво”.

Ако искате да oсвобoдите сетивата си и да вдъхнете аромата на прясна паста, обляна в сос от слънчеви домати, не пропускайте Денят на италианската кухня нa 12  май. Темпераментните италианци са истински ценители, храненето при тях е стилен ритуал, а красивата музика е естествено допълнение към тази наслада. Затова, специално за пловдивчани и гостите на града, aрии на известни опери и канцонети ще изпълни на живо в градината в подножието на Небет тепе Владимир Ников от Държаван опера Пловдив. От пелмени до сельодка ще има в Деня на руската кухня. Само на 13 май ще може да разберем кое е ястието, с което може да намекнем на гостите, че е време да си ходят? А в неделната  вечер на 14 май с “Етно кухня на колела” ще се потопим в хилядолетната кулинарна култура на арменците и ще опитаме “лаваш” – хлябът, включен в списъка на “ЮНЕСКО” за нематериално културно наследство. Лично почетният консул на Рeпублика Армения в Пловдив г-н Ехиязар Узунян ще демонстрита как се пече хоровадз. “Етно кухня на колела” спира в Стария еврейски квартал Орта мезар на 15 май. В приготвянето на еврейските ястия през вековете до днес се прилагат хигиенните съвети на Библията. Какви са законите на правилното хранене, според  библейския диетичен закон кашрута – ще разберем в Деня на еврейската кухня.

Открийте къде е “Етно кухня на колела” всеки ден от 11 до 16 май, между 16.00 и 20.00 ч. и отнесете в домовете си вкусове от най-древните кухни в света. Специалните демонстрации и дегустации са всяка вечер от 18 часа. Всеки участник ще може да гласува за най-вкусното, според него, ястие със своя “кулинарна бюлетина” и да участва в томбола, от която може да спечели куверт за Гала вечерта на 16 май. На кое място под тепетата ще бъде мобилната кухня всеки ден по време на панаира може да разберете от специалната интернет платформа на проекта и на страницата на събитието във фейсбук. http://ethnokitchenonwheels.blogspot.bg

На 16 май ще е кулминацията на Панаира на кулинарното изкуство. Представители на всички етнически общности и приятели на Фондация “Заедно” се събират на Гала вечеря в Дома на етносите, на която ще бъде обявен MasterEthnoChef – майсторът, който е приготвил кулинарното изкушение, събрало най-много гласове по време на панаира. Най-вкусното ястие ще бъде определено от резултата на вота на всички пловдивчани и гостите на Пловдив, които са дегустирали и са участвали  в гласуването през изминалите пет тематични вечери. Гала вечерта ще събере на една трапеза кулинарните изкушения на арменци, евреи, турци, руснаци, италианци, гръци и македонци.

Проектът “Етно кухня на колела” на Фондация “Заедно” в Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Арменци, евреи, руснаци, турци и италианци дават заедно пример за толерантност и взаимно разбирателство. Проектът е включен в Културния календар на града и се осъществява в подкрепа на каузата Пловдив Европейска столица на културата 2019.