Събития

Откриваме първия Панаир на кулинарното изкуство. Само на 11 май може да опитаме ЗАЕДНО от известното Филибе кюфтe

За първи път от 100 години насам пловдивчани ще могат да опитат отново от известното “Филибе кюфте”. Историята разказва, че в края на 19 век, около днешния квартал “Капана” в Пловдив един турчин отворил дюкян, в който продавал “Филибе кюфте” направено по специална негова майсторска рецепта. Няколко години след това рецептата за “Филибе кюфте” се губи някъде между Пловдив и Цариград (Истанбул). След повече от век тя се завръща в града под тепетата и всички гости на панаира “Етно кухня на колела” ще могат за първи път да го опитат по време на официалното откриване от 18 часа на 11 май (четвъртък). Събитието, което е част от Културния календар на Пловдив, ще ни радва всеки ден до 16 май с различни кулинарни изненади, приготвени от майсторите готвачи на етническите общности с най-стара история в града.
 
В първия ден на панаира “Етно кухня на колела” ще бъде разположена пред Джумая джамия. Освен “Филибе кюфте” кулинарните изкушения на турската общност ще включват още имамбаялдъ, традиционни кебапи, „паша“ кюфте, телешки черен дроб, карнъйарък (пълнен патладжан по специална рецепта), хюремки и ашуре (известно като най-старата гозба в света) и др. Специално от Одрин са доставени лозови листа от района на “Токат” за традиционните сарми, които турците в Пловдив приготвят с кедрови ядки и мечо грозде.
 
Панаирът на кулинарното изкуство ще бъде открит на пл. “Римски стадион” с изпълнение на “Чие оро е най-хубаво?” на камерен хор “Иван Спасов” с диригент Гергана Люцканова. Специална изненада се очаква да поднесе и вицеконсулът Волкан Танйълдъз, който ще изсвири българско право хоро на традиционния турски инструмент саз.
 
Коe е най-вкусното ястие по време на панира ще определят пловдивчани и гостите на Пловдив, като гласуват с “кулинарна бюлетина” след специалните дегустации, които ще бъдат всяка вечер от 18 ч. От 11 до 16 май “Етно кухня на колела” ще бъде на различни локации в Пловдив. “Трапезите” на етническите общности ще посрещат всички от 16.00 до 20.00 часа.
 
Денят на турската кухня се организира от г-н Ахмед Пехливан, представител на турската общност във Фондация “Заедно”, по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив.
 
12 май е Денят на италианската кухня. На кое място под тепетата ще спре “Етно кухня на колела” следете на страницата на събитието във фейсбук и в сайта www.ethnokitchenonwheels.blogspot.bg