Събития

В деня на арменската кухня опитайте “лаваш” – част от световното културно наследствo

 В тази майска вечер с “Етно кухня на колела” ще се потопим в хилядолетната кулинарна култура на арменците. Майсторите от арменската общност в Пловдив ще ни поднесат вкусни и здравословни хапки „PYRCUCH (от традиционния ароматен арменски хляб “лаваш”), завити със сирене, покрито с облак дъхави, зелени подправки. Лавашът се приготвя от изключително тънък лист тесто, което се изпича в специални пещи – тонир. Всеки лист има множество въздушни балончета в хрупкавата си повърхност и съдържа само 200 калории. От 26 ноември 2014 г. традиционният арменски хляб “лаваш” е част от нематериалното културно наследство, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Арменската трапеза е богата и многообразна като душевността на народа. В неделната вечер на Панаира на кулинарното изкуство, специално за всички гости, традиционен арменски хоровадз ще пече почетният консул на Рeпублика Армения в Пловдив – г-н Ехиязар Узунян. Хоровадз се приготвя само от мъжете. Изпичането му е любимото занимание на арменците и повод за благородно съревнование между тях, което крие много тънкости. Парчетата месо отлежават няколко часа в обвивка от лук и специфични подправки, а през това време мъжката компания с много наздравици приготвя достатъчно жарава за печенето. Реденето на месото и изпичането му са забавен ритуал. На дългите скари късчетата месо трябва да се наблюдават и обръщат внимателно – те трябва да са опечени добре, но да останат сочни и ароматни. Именно този майсторлък ще бъде демонстриран на тази вечер в квартал “Капана”, където ще бъде “Етно кухня на колела”. Дали ще може да се “откраде” някоя тайна от майстора готвач Ончо Кешишян – син на единствения арменец миньор – това ще е истинско предизвикателство за всеки любител кулинар. Едно е сигурно – той ще е там от 16 до 20 часа и ще разказва забавни историии.

Вечерта не може да мине и без традиционните арменски сладки. А какво ще кажете за арменската грис халва – ситен пясък от сладки грисени трохи, покрити с пудра захар?

Денят на арменската кухня се организира от Д-р Ани Кеворкян, представител на арменската общност във Фондация “Заедно”, по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Гласувайте за най-вкусното ястие тази вечер и участвайте в томболата, от която може да спечелите покана за Гала вечерта на 16 май в Дома на етносите.