Събития

Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева и кмета Иван Тотев тренираха с децата на Пловдив в Световния ден за борба със затлъстяването

“Спортно междучасие” е прекрасна инициатива и Министерство на младежта и спорта я подкрепя без колебание. Много ми се иска все повече деца да последват примера на връстниците си от Пловдив. Това каза зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, която участва рано тази сутрин в тренировката в СУ “Свети Седмочисленици” в града под тепетата. В Световния ден за борба със затлъстяването тя отправи послание към всички деца да не спират да спортуват.

Oсвен като предстатвител на държавата Ваня Кoлева засвидетелства и личната си съпричастност към каузата в подкрепа на активния и здравословен начин на живот. Тя успя да разговаря с децата и всички участници в проекта и тренира активно с тях по време на цялото занимание.

Проектът трябва да намери своето място в цяла България. Това е правилният път, по който треньорите дават личен пример, а децата могат да изберат спорта, който им харесва най-много, коментира още Ваня Колева. Тя уточни, че в този ден се обръща и към родителите, които трябва да възпитават децата с любов към спорта, защото той зарежда с много позитивна енергия, изгражда ценностната ни система и прави всички ни по-толерантни.

“Спортно междучасие” се реализира от началото на учебната година по Програма “Пловдив за младите”. До края на ноември треньори от 17 спортни клуба ще проведат близо 100 занимания с децата от 6 общински училища. Директорът на СУ “Свети седмочисленици” Ваня Парашкевова получи и първото дарение от Фондация “Заедно” – над 60 топки и спортни пособия, предоставени от спортния партньор на проекта магазин DECATHLON в Пловдив. Повечето от тях ще бъдат използвани в специалните занимания на децата именно по лечебна физкултура. В училището има и трудноподвижни деца, с които Ваня Колева успя да поговори.

В Световния ден за борба със затлъстяването послание към децата в подкрепа на активния и здравословен начин на живот отправи и кметът на Пловдив Иван Тотев, който също пристигна малко след 7.30ч., за да участва в сутрешното занимание. С децата тренираха още Георги Титюков – зам-кмет спорт и младежки дейности, под чието ръководство се осъществява програмата Пловдив за младите, директорът на Пловдивския културен институт Марияна Стракова, главният редактор на Дарик радио Пловдив Лалка Златанова и кметът на район “Тракия” Костадин Димитров, който е вицепрезидент на Федерацията по таекуондо и патрон на проекта.

Tренировката тази сутрин по график в “Спортно междучасие” води Таня Делчева инструктор на клуба по художествена гимнастика “Брилянт” и дългогодишните състезателки с редица престижни отличия, носителки на много купи и медали от държавни и международни състезания Виктория Атанасова и Мария Славова.

Активностите в “Спортно междучасие” могат да бъдат следени всеки ден и в официалната страница на проекта във facebook. Целта е примерът, който дават учениците от града под тепетата, да стигне до повече техни връстници от цялата страна и поне два часа седмично децата да заменят игрите на компютрите с тези в парка или спортната зала.

Заместник-министър Ваня Колева подчерта, че министерството на младежта и спорта работи усилено за това да се разширяват програмите свързани с възможностите на децата да спортуват в свободното време. Като пример тя посочи една от най-успешните инициативи “Избери спорт, бъди активен”. Правителството и местните власти отделят непрекъснато средства за нови спортни съоръжения и зали, но всеки, който иска да спортува може да отиде до близкия парк, в планината или където и да е на чист въздух, коментира още тя.

По последни данни от Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването в България има висока честота на свръхтегло и затлъстяване от най-ранна детска възраст. Това сочат резултатите от седем национални проучвания (1998 – 2014), проведени от НЦОЗА, МЗ и РЗИ върху храненето и хранителния статус на различни детски възрастови групи. Установено е, че 5% от децата от 1 до 4 години имат затлъстяване. Децата на 5–18 години с наднормено тегло са общо 30,1%, включително 19,8% със свръхтегло и 10,3% със затлъстяване. Момчетата на 10–13 години са най-рискова група – при тях затлъстяването е почти 20%.

Основен проблем е и ниската физическа активност. Средно 42% от децата прекарват в седнала или легнала поза 5 и повече часа всеки ден извън учебните занятия, основно пред компютъра и телевизора. Всяко трето дете спортува рядко или никак, като повечето от тях казват, че нямат условия на близко разстояние.

Проектът “Спортно междучасие” се реализира благодарение на обединените усилия на Община Пловдив, Фондация “Заедно” гр. Пловдив, Район “Тракия” – Община Пловдив и Пловдивския културен институт (ПКИ).

Спортен партньор на проекта е магазин DECATHLON в Пловдив, а oсновният медиен партньор на “Спортно междучасие” е Българското Национално Дарик радио.