Събития

Успешни ЗАЕДНО и през 2017 г. Над 10 000 подкрепиха събитията ни

През 2017 г. етническите общности, които са част от дейността на Фондация “Заедно” реализираха отново редица събития и един от най-успешните проекти в културния календар на Пловдив – “Етно кухня на колела”.
“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е първият по рода си Панаир на кулинарното изкуство, който се проведе през май 2017 г. в Пловдив. Проектът на Фондация “Заедно” в Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Цяла седмица пловдивчани и гостите на града опитваха различни кулинарни изкушения от мобилната кухня, която всяка вечер бе на различни емблематични места в града, свързани с бита и историята на отделните народности. Панаирът представи националните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените етнически групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на града. Всяка вечер представителите на отделните етноси създаваха не само приятни емоции, но и нови знания в неформална обстановка, на хора с различен произход, социално положение и възрастови групи.

Ethno Kitchen on wheels е пловдивският панаир на кулинарното изкуство. Реализиран на територията на Община Пловдив, той допринесе, както за запазване идентичността на града, така и за популяризирането му като атрактивна туристическа дестинация и утвърждаване му като творчески град с оригинален и автентичен облик, събрал историята на хилядолетията. В регионален план проектът разкри допълнително многообразието на културния живот в града и даде възможност в него активно да участват жителитите от различни религии и произход, което несъмнено е и в изпълнение на общинската политика в сферата на културата за спазване на принципите на равнопоставеност, максимална обществена ангажираност и публичност. Основаната идея е продиктувана и от сложното време, в което живеем и в което всяко хубаво събитие и добра новина, свързани с етническата толерантност може да провокира размисъл у хората от различни възрасти и социално положение. Събитието е и с възпитателен характер за младото поколение, което сред морето от новини за религиозна нетърпимост, трябва да има все повече поводи да обръща поглед към истинския смисъл на живота и човешките ценности.

„Проектът се осъществи в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019“, заяви по време на официалното представяне Гергана Филева, главен експерт в Дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив.
Фондация “Заедно” е първата неправителствена организация с мисия да приобщи към културния живот на града жителите на най-стария жив град в Европа с различен произход и религия. Част от събитията, случили се за първи път през 2016 г., се превърнаха в традиция. За втори път в Пловдив се проведе Ден на ашурето с участието на всички религии и етноси. По идея на турската общност те се събраха отново, за да опитат заедно от “Гозбата на мира”. В началото на декември всички заедно запалиха светлините на Коледната елха, а след това и свещите по време на еврейския празник Ханука.

За първи път през февруари 2017 г. на традиционния народен празник Сирни Заговезни, наред с кукерските игри, в артистичния квартал “Капана” бяха направени демонстрации на открито на руските и арменски народни обичаи.
Отново през месец февруари в Дома на етносите се проведе и първото съвместно честване на Международния ден на майчиния език. В събитието участваха: 7-годишните Ростислав Аксенов и Теодор Петров, представители на руската общност, които рецитираха стихове на Пушкин; Дафинка Иванова от клуба по история в ЕГ “Пловдив”, която бе избрала стихове на Ивайло Балабанов; Лилит Хартутюниян, която рецитира прекрасни стихове за Армения на Ехише Чаренц; Фатмагюл Мюслюмова, Берил Ефендиоглу и Севдие Юсеин от ПУ “Паисий Хилендарски”, които представиха турските автори Бедри Еюпоглу, Ялдъзан и Летиф Карагьоз; Соня и Розалия Робеви от еврейската общност, които разказаха за мощния символ за защита “хамса” (“ръката на Фатма”).
През март 2017 г. пловдивчани и гостите на града имаха невероятния късмет да посетят уникална изложба в Дома на етносите с оригинални скици и картини на Майстора, Ди Киро, Нерон, Илия Бешков – част от колекцията на Давиде Кристиано, представител на италианската общност и член на КС на фондация “Заедно”.

На 16 ноември 2017 г. – Международният ден на етническата толерантност, в новия изложбен център-музей Тракарт етническите общности откриха своя изложба “Годината ни заедно”. Представители на 5 етнoса в Пловдив получиха от председателя на фондация “Заедно” Лалка Златанова отличие за активна подкрепа на каузата за запазване на етническата толерантност и приобщаване на общностите с най-стара история в Пловдив към културния живот на града. Те бяха поздравени лично от председателя на Общинския съвет в Пловдив г-жа Савина Петкова.

През 2017 г. Фондация “Заедно”, съвместно с район “Тракия” Община Пловдив и Пловдивския културен институт реализира изключително успешно и втори авторски проект “Спортно междучасие”, който получи подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Той се осъществи с медийното партньорство на Дарик радио. Благодарение на Decathlon децата от 6 пловдивски училища получиха всички необходими спортни пособия. “Спортно междучасие” ще бъде представен най-вероятно на първата среща на Националното сдружение на общините през 2018 г., уточниха от Министерството на младежта и спорта.

В проекта абсолютно доброволно се включиха треньори и хореографи от 19 спортни и танцови клуба, които проведоха близо 100 занимани. Проектът “Спортно междучасие”, който се реализира в Пловдив, е пример за това как трябва да се осъществяват различни спортни инициативи, защото в него обединяват усилия неправителствени организации, местна власт, медии, спортни клубове и училища. Именно затова той ще бъде представен пред всички кметове в България. Това заяви заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. Тя уточни, че подобни проекти има в Англия – “1 миля” и в Ирландия – “Мove minute”. А в Швеция денят на децата е разделен на две – учене предиобед и спорт следобед. Доказано е, че физическата активност разтоварва от стреса, намалява агресията при децата и им дава добър старт за деня.

За нас най-важното е да дадем възможност на повече хора от различни възрасти да спортуват. Всичко в “Спортно междучасие” бе организирано професионално и с удоволствие ще се влючим в подобни инициативи и през следващи години, защото е в името на децата, коментира управителят на Decathlon в Пловдив Тони Тодоров.

Много висока оценка за осъществяването на проекта даде и заместник-кметът на младежта и спорта Георги Титюков. Все повече училища искат да се включат в инициативата, съобщи кметът на район “Тракия” Костадин Димитров, който е патрон на проекта.
Чрез своя примeр над 3000 деца от различна възраст казаха “НЕ” на пасивния начин на живот и призоваха връстниците си да се хранят здравословно и да спортуват всеки ден. Специални събития бяха проведени в Световния ден за борба със затлъстяването и Световния ден за борба с диабета, в които се включи и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

През 2017 г. участниците във Фондация “Заедно” доказаха, че неправителствените организации могат да работят и помагат за много каузи, да реализират десетки събития и без сериозно финансиране от различни чужди източници, европейски и национални програми.

Екипът ни багодари за подкрепата на Община Пловдив и Министерството на младежта и спорта, на всички партньори и приятели, на спонсорите и всички приятели, които отделиха от личното си време и дариха доброволен труд за каузата на фондация “Заедно” и през 2017 г.