Събития

Четем ЗАЕДНО на 21 езика в Световния ден на майчиния език

“Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.“

Tози откъс романа-приказка “Малкият принц” на Екзюпери ще прозвучи първо на български, а след това на още 21 езика по повод Международния ден на майчиния език, който ще бъде отбелязан с интересна мултикултурна програма в Камерна зала на Областна администрация от 18.00 часа днес. Събитието се организира под патронажа на Областния управител Здравко Димитров и Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и се провежда по инициатива на Българо-турски литературен клуб. То се подкрепя от Клуба на Консулите в Пловдив и от всички представители на Фондация “Заедно”, които бяха домакини в деня на честването през 2016 г. в Дома на етносите. Тогава стихове, народни приказки, разкази и песни звучаха на български, турски, арменски, иврит, руски и италиански – майчиният език на общностите с най-стара история в най-стария жив град в Европа.

Тази година oт Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ ще представят и отличените фотографии от конкурса на тема „Палитра от етноси”, които отразяват историята на етническите общности в града под тепетата, мирното съжителство между тях, традициите, културното наследство и архитектурните паметници, свързани с техния бит, минало и настояще. За първи път изложбата, в която участваха и много любители фотографи, бе представена съвместно с Фондация “Заедно” през лятото на 2016 г.

Освен представители на различните етнически общности, в програмата ще участват и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища, които ще представят традиционни за своята държава музика и танци.

International Mother Language Day e празникът, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света, който по инициатива на ЮНЕСКО се чества на 21 февруари. Тази дата не е случайна. На същия ден през 1952г. в град Дака в Бангладеш полицейски служители застрелват няколко студенти, които протестират в опит родния им език – бенгалският – да получи статут на официален в страната. Световният ден се отбелязва за пръв път през 2000 г. Посланието е за солидарност, основанa на разбиране, толерантност и мултикултурен диалог.В света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват само от около 4% от населението на планетата. Според последни данни на Световната огранизация близо 6000 от тези езици са на път да изчезнат заради изключително ограничения брой хора, които са техни носители. Посланието на Световния ден на майчиния език е за солидарност, основанa на разбиране, толерантност и мултикултурен диалог.