Събития

Заповядайте на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2018 от 11 до 15 май в Пловдив

Eтно панаирът на кулинарното изкуство ще се проведе от 11 до 15 май в Пловдив. Тази година „Етно кухня на колела“ е посветена на ХЛЯБА – свещената храна и основно ястие на трапезата на народите по целия свят. В живота на българите той е неизменна част от ежедневната и празничната трапеза и се приема като най-стария символ за добруване – затова посрещаме с хляб и сол.

Всеки ден от 18 до 20 ч. по време на Панаира представителите на различните етноси в Пловдив ще приготвят своите характерни ястия, като всеки кулинарен любител ще има възможността да опита, освен вкусните гозби и истинския домашен хляб на народностите с най-древна история в най-стария жив град в Европа.

“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Проектът е част от Културния календар на града през 2017 г. и 2018 г. Официален спонсор на Второто издание е Бутилираща компания Горна баня /www.gornabania.com/.

Кулинарните етно вечери могат да се посещават свободно от хора с различен произход, социално положение и възраст. Идеята е наред със забавлението, публиката да опознае отблизо и обичаите на етносите, които живеят от векове в града и вписването им в общото културно-историческо наследство на Пловдив. И през 2018 г. надпреварата в приготвянето на кулинарните изкушения отново ще се журира от присъстващите.

11 май – 17.30ч. Официално откриване и Ден на италианската кухня
12 май – Ден на руската кухня
13 май – Ден на арменската кухня
14 май – Ден на еврейската кухня
15 май – Ден на турската кухня и Обща кулинарна вечер