Събития

Мастър клас по приготвяне на пелмени на открито – само на 12 май в Деня на руската кухня

Каква е оригиналната руска технология за приготвянето на пелмени ще покажат в открит мастер клас шеф-готвачите от руската общност в Пловдив на втория ден от Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела”. Руските пелмени изненадаха всички, като спечелиха най-много от гласовете на пловдивчани по време на първото издание на панаира през май 2017 г., a призът MasterEthnoChef получи майсторът готвач, който приготви традиционното ястие на руската общност в мобилната кухня – Любов Демирева.

Тъй като темата на събитието тази година е ХЛЯБЪТ, руснаците в Пловдив ще черпят всички присъстващи с хапки от оригинален черен руски хляб, гарниран със сельодка и деликатесни кисели краставички, специално приготвени по традиционна рецепта.
„Худо, брат, жить в Париже – есть нечего, черного хлеба не допросишься!“ (“Лошо, брат ми, е да се живее в Париж – няма какво да се яде, не можеш да измолиш за един черен хляб!“) . Думите са от разказа на един приятел на Александър Пушкин за пътуването му до Париж. Те са олицетворение на факта, че хлябът в Русия не е само основно ястие на националната руска кухня – той е символ на благосъстоянието на хората.

Днес ръженият хляб е обичан по целия свят, но не е известно дали този продукт щеше да съществува в наши дни, ако не са били заслугите на руския народ. Хлябът от ръж се смята за истински и автентичен руски продукт. Още през XI-XII век. в Русия е измислена уникална технология за приготвяне на черен хляб без мая, с помощта на специална закваска. Тази кулинарна технология се използва успешно и до днес.

Публиката на Руския ден на кулинарното изкуство ще може да дегустира и от вкусните “олади” (мини палачинки със сладко от боровинки), както и пшенна каша със стафиди. На 12 май мобилната етно кухня ще предлага, освен пелмените на Любов Демирева, и няколко вида пирожки, както и гречка с гъби. По време на вечерта ще звучат най-популярните руски песни, в изпълнение на живо от Ели Костадинова пред градината на пл. “Аптека Марица”.

Събитието се организира г-жа Олга Атнасова, представител на руската общност в Пловдив и член на УС на Фондация “Заедно”. Тя е родом от Челябинск (Урал), но през последните 15 години работи активно за съхраняване на руския език и култура сред общността. “Всеки от нас е привнесъл за колорита в този необикновен град”, коментира Олга Атанасова по повод каузата за приобщаване на различните народности към културния живот в града, избран за Европейска столица на културата през 2019 г.

Кулинарните етно вечери в Пловдив могат да се посещават свободно от всички пловдивчани и гости на града. Организаторите напомнят, че всеки може да участва в томбола с вкусни награди, ако гласува със своя кулинарна бюлетина за ястието, което най-много му харесва. Неделният ден е за всички почитатели на арменската кухня. Вкусни изненади ни очакват всяка вечер до 15 май (вкл.) от 17.30 до 20 ч. в градинката на пл.”Аптека Марица”!

“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Проектът е част от Културния календар на на града през 2017 г. и 2018 г., а всички събития са в подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Официален спонсор на Второто издание е БК Горна баня.
Още любопитни новини за Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” 2018 може да откриете в интернет на http://ethnokitchenonwheels.blogspot.bg. Актуалната информация за събитието може да следите и в социалната мрежа https://www.facebook.com/Панаир-на-кулинарното-изкуство-Етно-кухня-на-колела

http://za-edno.org/2017/05/13/от-пелмени-до-сельодка-с-глътка-водка