Събития

Сватба по арменски с вкусен хоровадз в неделната етно вечер на Панаира на кулинарното изкуство

Приятели и кумове ще танцуват около млада двойка с поднос, пълен с хоровадз и плодове. Спектакълът, който ще могат да видят всички гости в Деня на арменската кухня от панаира “Етно кухня на колела” (13 май), ще е в изпълнение на младите таланти от състав „Ереван“, които ще танцуват днес на открито пред градината на пл. “Аптека Марица”. Публиката в неделния ден ще може едновременно да гледа театралния етюд и да хапва “лаваш”, завъртян около сирена с дъхави подправки.

Сватбените танци на арменците са свързани с редица обреди и наричания за щастие, благополучие, мир, богатство, сладост. Традиционният хляб “лаваш” се поставя върху раменете на младоженците, за да донесе плодородие и благоденствие. Така свекървата посреща младото семейство в новия дом. Хлябът има невероятен вкус, диетичен е и се състои само от три съставки – брашно, вода и сол, а рецептата се предава от поколение на поколение вече 3 хиляди години. Приготвянето му обикновено се извършва от малка група жени и изисква много усилия, опит и специални умения. Интересното е, че може да се съхрани в период до шест месеца. Традиционният лаваш се пече в пещ под земята на температура до 480 градуса. На ден се изпичат от 150 до 200 хляба, като всеки лист съдържа само 200 калории!

Освен с традиционния хляб “лаваш”, който е част от нематериалното културно наследство на “Юнеско”, арменската общност в Пловдив ще почерпи (разбира се) и с арменски сладки. Домакините в мобилната кухня ще очакват всички отново в 17.30ч. днес. Сред най-предпочитаните ястия на Първото издание на панаира, според публиката, която гласува всяка вечер, бе арменският ануш абур. За приготвянето на големите шишове с хоровадз отговаряше лично почетният консул на Република Армения г-н Ехиязар Узунян. Тази година присъстващите ще опитат и от вкусната пилешка салата празничен ориз с масло и сушени плодове .

Денят на арменската кухня в Пловдив се организира от Д-р Ахавни Кеворкян – създател на Арменски културно-информационен център в Пловдив и член на УС на Фондация “Заедно”. През 2016 г. Д-р Ахавни Кеворкян бе отличена с медал “Защитник на родното” на Министерството на диаспората в Ереван за цялостна дейност и личен принос в съхранението на арменската култура и традиции.

С какво ще ни изненадат тази година приятелите от еврейската общност в Пловдив – ще разберем в първия ден от новата седмицата. Каним Ви да го изпратим заедно с традиционните ястия на сефарадската кухня. Вкусни изненади ни очакват всяка вечер до 15 май (вкл.) от 17.30 до 20 ч. в градинката на пл.”Аптека Марица”!

“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Проектът е част от Културния календар на на града през 2017 г. и 2018 г., а всички събития са в подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Официален спонсор на Второто издание е БК Горна баня.

Още любопитни новини за Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” 2018 може да откриете в интернет на http://ethnokitchenonwheels.blogspot.bg. Актуалната информация за събитието може да следите и в социалната мрежа https://www.facebook.com/Панаир-на-кулинарното-изкуство-Етно-кухня-на-колела

В деня на арменската кухня опитайте “лаваш” – част от световното културно наследствo