Събития

ЗАЕДНО на тържествената вечеря ифтар

Християни, арменци, евреи, гагаузи, помаци, студентки от Пакистан и случайно преминаващи хора седнаха заедно на обща трапеза по повод тържествена вечеря ифтар, която турската общност дава за Втори път на открито пред Джумая джамия по време на Свещения месец Рамазан. Основен организатор е председателят на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив и представител на Фондация „Заедно“ Ахмед Пехливан.“Проверихме в архивите и се оказа, че от 80 години ифтар не е даван пред този молитвен храм. Затова миналата година възстановихме традицията и всички сядаме на една маса, за да покажем, че можем да се разбираме, въпреки различията в религиите и културите. Не говорим за политика и за гласове. А всички заедно да се борим срещу раздора и да няма тероризъм по света”.

Тържествената вечеря ифтар уважиха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам.- областният управител Евелина Апостолова, общински съветници, турски бизнесмени, представители на различни общности, на БЧК и на Турския полумесец. Районният мюфтия Танер Вели, който разказа за постите по време на Рамазан, седна на една маса заедно с представители на християнската религия и юдеизма. Председателят на еврейската организация „Шалом” Светлозар Калев, който също е част от Фондация „Заедно“, обясни за еврейските пости през септември преди празника Рош а Шана и че смисълът на всяко подобно въздържание е човек да преосмисли как живее и да се смири.“Представителят на православните християни Петър Граматиков отбеляза, че заедно с телесния пост, трябва да се спазва и духовният, като цитира библейската фраза: „Що за добродетел е да не пием вино, а да се опием от омраза?“

„Тази вечер е пример за мирно съжителство и толерантност“. Това заявиха зам.-главният мюфтия Мурат Пингов и Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсейн Ергани. „Пред нас стои отговорността да предадем това послание и на нашите деца, за да може Пловдив да продължава да бъде пример за етническа и религиозна толерантност още векове наред“, допълни председателят на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова.