Събития

ЗАЕДНО в подкрепа на училищен проект за религиозна толерантност

Фондация “Заедно” подкрепи официално проекта „Human, Universal Rights Renewed Among Youngsters“ (H.U.R.R.A.Y.), който се реализира от дванасейтокласниците в училище “Софроний Врачански” по програма Еразъм+. Проектът е насочен към толерантността между представителите на различните религии и етноси и се осъществява заедно с партньори от Унгария, Италия, Румъния и Гърция. По време на презентацията лекторите Доц. Д-р Симеон Кацаров и Д-р Станислав Боянов от ПУ “Паисий Хилендарски” провокираха дискусия за границите на толерантността и зачитането на религиозните различия.

Идеята е децата да се научат да решават проблемите в екип, фокусирани върху конкретна ситуация и търсещи положителни реакции. Основната проектна тема са човешките права, а една от основните цели е да се подготвят група ученици, които да бъдат модератори при решаването на етнически и религиозни конфликти, да имат умения да се справят със случаи на училищно и домашно насилие, да се учат да възприемат всички хора без предубеждения.

Децата от Пловдив представят родния си град като пример за вековно мирно съжителство на общностите. Заедно с представителите на Фондация “Заедно” те ще имат възможност да посетят религиозните храмове на юдеи, християни и мюсюлмани и да се запознаят отблизо, освен с вярванията и с бита на етническите общности в най-стария жив град в Европа.
Партньорите на “H.U.R.R.A.Y.” от Унгария се фокусират върху правата на хората с увреждания и училищното насилие, от Италия – върху правата на жените, от Румъния – върху правата на малцинствата, а от Гърция – върху бежанския проблем (училището се намира на о. Лесвос).