Събития

Юдеи, мюсюлмани и християни палят ЗАЕДНО свещите на Ханука и светлините на Коледната елха

За трета поредна година представителите на Фондация “Заедно” от три религии и различни етнически общности запалиха заедно свещите в ритуалния свещник ханукия и светлините на коледната елха.

Първата свещ на Ханука (Празникът на светлината за 5779 година по еврейския календар) бе запалена в синагогата “Цион”. По покана на председателя на организацията на евреите “Шалом” г-н Светлозар Калев, в най-значимото религиозно събитие в еврейския каледнар, участват и християни и мюсюлмани.

Светлозар Калев е и един от основателите на Фондация „Заедно“, чиято кауза е запазване на етническата толерантност в хилядолетния град. Именно по негова идея през декември 2016 г. за първи път в Пловдив представители на различни етнически и религиозни общности имаха възможността да бъдат заедно на този празник.Tой се отбелязва в чест на повторното освещаване на Йерусалимския храм през 3597 г. по еврейския календар (168 г. пр. Хр.). Еврейската традиция разказва, че ритуалното масло било достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо то горяло цели 8 дни. Точно това символизират и осемте свещи в ритуалния свещник ханукия.

В 17.30 ч. на 3 декември (понеделник) на Лапидариума в Стария град, както всяка година, бяха запалени и светлините на Коледното дърво. Традицията, която от 8 години се спазва в Пловдив, се осъществява по идея на почетния консул на Армения г-н Ехиязир Узунян. Празникът “Светлина и надежда” се организира съвместно с ОИ “Старинен Пловдив” и минава под знака на взаимната толерантност и уважение, като дава началото на очакваните от всички християни коледни празници.

Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в Древен Египет (където украсявали палмите). Знае се, че германските племена окичвали вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината – 21 декември. Преди 420 години християните започват да украсяват цели вечнозелени дръвчета, олицетворение на вечния живот. Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Иисус Христос.