Събития

„Музика на века“ в Пловдив

Камерният концерт „Музика на века“ бе едно от първите събития в Културния календар на Пловдив за 2019 – годината, в която градът е Европейска столица на културата. Почитателите на руската песен препълниха залата на Културен Център „Тракарт“ и останаха изключително очаровани от прекрасното изпълнение на баритона Дмитрий Быстрый, носител на Гран-при, лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен и сопраното Светлана Быстрая, лауреат на Националния фестивал на руската песен в България. На рояла акомпанимира Рузанна Ташчян, обявена за най-добър концертмайстор на конкурса «Балканска романсиада».

Концертът бе подарък за всички пловдивчани от представителите на руската и арменската общност във Фондация „Заедно“. Той бе посветен на творчеството на големия арменски композитор Арно Бабаджанян. Програмата за вечерта включваше оперни изпълнения, старинни руски романси и известни песни.

Дмитрий и Светлана Быстрый изпълниха едни от най-популярните творби, създадени при съвместната работа на Арно Арутюнович Бабаджанян с поета Робертом Рождественским и певеца Муслимом Магомаевым. Техните песни имат почитатели от всички поколения, включително и от младите хора днес. «Ноктюрн», «Вечная любовь», «Благодарю тебя» и „Снегопад“ развълнуваха искрено публиката, която аплодираше дълго артистите.

Арно Бабаджанян е роден в Ереван през 1921 г. Изявеният му музикален талант е забелязан още когато е само на 5 години, а когато е на 7 влиза в Държавната Консерватория. През 1938 година заминава да учи в Москва с Висанион Шебалин.
Като композитор Бабаджанян твори в различни стилове, а голяма част от музиката му е свързана с арменски фолклорни мотиви. Признат е от Дмитрий Шостакович за „брилянтен учител по пиано“. Често на концерти сам изпълнява творбите си.

Концертът „Музика на века“ се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Заедно“ и почетния консул на Русия Георги Гергов. Той е част от съвместната културна програма през 2019 г. на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Основен организатор бе Олга Атанасова, а водещ – Д-р Ахавни Кеворкян.

Екипъ на Фондация „Заедно“ изказва специални благодарности и на Олег Рижов, собственик на Grape Hill Wine.