Проекти, Събития

Представители на 12 народности откриват ЗАЕДНО кулинарния панаир „Етно кухня на колела“ на 17 май

Представители на арменската, италианската, турската, руската, еврейската, френската, украинската общност, както и каракачани, чехи и словаци ще са сред участниците на официалното откриване на Третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2019, който ще се проведе от 17 до 19 май под мотото „Заедно на трапезата“.

Събитието се осъществява благодарение на общностите от фондация „Заедно“, чиято история е свързана от векове с най-стария жив град в Европа. Те организират съвместно различни културни събития, за да дават своя пример за етническа толерантност и мирно съжителство в града под тепетата. Етно панаирът е част от Културния календар на Пловдив и се осъществява с подкрепата на „Отдел култура и културно наследство“. Партньори на проекта са БК „Горна баня“ и Българското национално Дарик радио.

Работилница за месене на хляб, в която ще може да се включи всеки пловдивчанин и гост на града, ще бъде открита до Джумая джамия в първия ден на панаира „Етно кухня на колела“, който тази година започва на 17 май. Съпътстващото събитие, което ще бъде от 16 до 18 ч. същия ден, се организира от “Сдружение традиции за бъдеще“. Всеки посетител ще може да си избере какъв хляб иска да замеси и да си вземе за вкъщи – квасен хляб, хала (традиционен еврейски сладък хляб), арменски лаваш, италианска фокача или българска содена питка. Публиката ще може и да дегустира от различните хлябове на народите, изпечени на място в мобилната кухня. Именно хлябът, като свещена храна и основно ястие на трапезата на всички народи, бе темата на второто издание на панаира през 2018 г.

Допълнителен колорит в тазгодишното издание се очаква да внесат представителите на каракачаните и татарите, които ще пристигнат за откриването от Карлово и Пазарджик. Първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще бъде и със специалното участие на чехи и словаци, които живеят в града под тепетата. Посетителите ще могат да опитат и специалитети от френската и украинската кухня. Всеки етнос ще има възможност да разкаже пред публиката за традициите и обичаите на своя народ в културата на хранене и да почерпи присъстващите с някои от най-характерните за трапезата му кулинарни изкушения.

Тази година основните участници в панаира – турци, руснаци, евреи, арменци и италианци – ще посрещат своите гости от 17 до 19 май на откритите площи до Джумая джамия, където ще бъде разположена и мобилната кухня.

Панаирът на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Третото издание на панаира през 2019 г. е в подкрепа на града като Европейска столица на културата. Генерален спонсор на събитието е БК Горна баня. Още любопитни новини за панаира може да откриете в сайта и страницата на събитието във фейсбук