Проекти, Събития

Младежи от различни етноси в Пловдив отбелязват ЗАЕДНО Международния ден на толерантността

Младежите от Фондация „Заедно“ Пловдив канят ученици и студенти от всички народности да посрещнат #заедно Международния ден на толерантността. На 15 ноември вечерта в залата на ОЕ „Шалом“ Пловдив те организират първия по рода си куиз, посветен на историята и културата на най-старите етнически общности в града под тепетата. За всички участници ще има много забавни изненади, осигурени са и награди.
Всеки, който иска да се включи, може да попълни Google форма за участие:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScCri5PGOQu2D8Co8ukUpr5759ytQGyDQ8C18wX4HIJDVYyFw/viewform?usp=sf_link
Вратите са отворени за всички млади хора и гости на града, които имат интерес да разберат повече за историята на различните етноси в най-стария жив град в Европа. Събитието на 15 ноември ще се състои от 19.00 ч. в залата на ОЕ „Шалом“ Пловдив на улица „Христо Г. Данов“ № 20. То е част от проекта “НАЙ-СТАРИЯТ ЖИВ ГРАД В ЕВРОПА – ПОСЛАНИК НА ТОЛЕРАНТНОСТТА”, който се осъществява и с финансовата подкрепа на Отдел „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив.

На 16 ноември, когато в целия свят се отбелязва Международния ден на толерантността ще бъде засадена и втората Градина на толерантността в Пловдив като символ на мирното съжителство на различните народности в града. Първата бе създадена през 2018 г. в Дондуковата градина по идея на Кристиян Ангелов и приятелите му от младежката организация нa “Шалом”, които са ръководители и на втория проект.

Тази година той се реализира със съдействието на кмета на район “Тракия” Костадин Димитров и еколозите от районната администрация. Втората Градина на толерантността ще бъде засадена тази събота от 11 ч. в началото на парк „Лаута“ до детската площадка пред стадион „Локомотив“. Тя ще бъде създадена с дървета от вида Prunus Nigra, които цъфтят с кичести бледо-розови цветове. Червеният цвят на листата им се запазва през цялата година и са изключително подходящи за всяка красива градина като част от декоративна група.


Международният ден на толерантността се отбелязва по света на 16 ноември. През 1996 г. Общото събрание на ООН призовава страните членки да почитат на тази дата толерантността и да разпространяват идеята за разбирателство между народите.