Събития

Деца от различни етноси засадиха дървета с послание за толерантност

Малки деца, ученици и студенти участваха в създаването на втората Градина на толерантността в Пловдив. Тя бе засадена до детската площадка в началото на парк „Лаута“. Малчуганите дойдоха заедно с родителите си от арменската и еврейската общност. Дървета от вида Prunus Nigra (декоративна червенолистна слива) посадиха младо момиче от Беларус и момче от Русия, които в момента живеят в Пловдив. Всяко дърво в градината е символ на един от етносите, които имат представители във Фондация „Заедно“ – арменци, българи, евреи, италианци, руснаци и турци. Седмото дърво е за всички останали народности, които учат, живеят и работят в града под тепетата.

Инициативата е част от проект на ОЕ „Шалом“ и Фондация „Заедно“, чиято цел е популяризиране на града ни като символ на мирното съжителство на различните народности. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на отдел „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив и със специалното съдействие на главния еколог на район „Тракия“ – Лина Видолова.

Първата Градина на толерантността бе създадена от лагерстремии през 2018 г. в Дондуковата градина до Паметника на благодарността. Идеята е на Кристиян Ангелов и младежите от “Шалом”. Те са ръководители и на втория проект, заедно с председателя на организацията Светлозар Калев. Желанието е в Пловдив да бъдат създадени 7 такива градини в различните райони на града. Във всяка една от тях ще бъде поставена и табела с послание за идните поколения.

Втората Градина на толерантността създадоха Еми и Митко Георгиеви, Наталия Пенчева, Дарина Ангелова, Денислава Златанова, Кристиян Ангелов, Еди и Мишел Микаелян, Ахавни Кеворкян, Валерия Посевина, Игор Кула, Олга Атанасова, Емил Бакиш, Ала Судник, екологът Лина Видолова и председателите на Фондация „Заедно“ и ОЕ „Шалом“ Лалка Златанова и Светлозар Калев.