Събития

С послание за мир, светлина, справедливост, добродетел, хармония, братска любов, истина, благодарност

Тържествена церемония за запалване свещите на Ханука се състоя след залез слънце на 22 декември в Пловдивската синагога „Цион“. Празникът на Светлината уважиха председателят на Общински съвет – Пловдив Александър Държиков и областният управител на Област Пловдив Дани Каназирева, които участваха в ритуала по запалването на първата свещ. Празникът на неугасващата духовна светлина продължава до 30 декември. Запалвайки стотици свещи в дните на Ханука, евреите спомнят древните събития, повлияли върху историята на еврейския народ. Семействата се събират на празничната трапеза, поздравяват се взаимно и възхваляват Господ с молитви и песнопения. Официалният поздрав е „Хаг Ханука Самеах!“

Във втория ден на Ханука тържествена церемония се проведе и в залата на ОЕ „Шалом“, където свещи запалиха най-възрастната дама и най-малкото дете от еврейската общност. На празника се събраха младежи от различни етнически общности от фондация „Заедно“. Осемте свещи в ханукия носят послание за мир, светлина, справедливост, добродетел, хармония, братска любов, истина, благодарност. Затова празникът на светлината се приема като пожелание за мир и разбирателство между хората, независимо от етническата и религиозната им принадлежност.

На 26 декември заедно отпразнувахме и 100-годишния юбилей на известната пловдивска писателка от еврейски произход Ивет Анави. На рождения ден присъства и заместник-министърът на културата г-жа Амелия Гешева. Вкусна шоколадова торта изненада 100-годишната дама, а специалният поздрав за нея бе от 14-годишната Мелек Ерен. За талантливото момиче денят също ще остане завинаги вълнуващ и специален. Г-жа Анави получи искрени поздрави от представители на Дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив, Фондация „Пловдив 2019“, журналисти, приятели и хора от всички възрасти от еврейската общност в града.


Корените на Ханука са във времето, когато Йерусалим и цялата древна Юдея се намирали под елинска власт. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили само една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново осветено масло.
Чудото, за което евреите разказват и благодарят на Бога и днес, поставя началото на традицията – през всичките осем дни на Ханука да се запалват свещи и да се поставят в специален ритуален свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника, като се започва в посока от ляво на дясно. Ханукията се поставя на прозореца, за да бъде чудото споделено с другите хора. Смята се, че дори най-бедният евреин е длъжен да намери пари за свещи, защото само тяхната светлина ще помогне да разсее злото.