Събития

Изпращаме 2019 г. с благодарност!

Екипът на Фондация „Заедно“ изпраща с благодарност 2019 г.
С благодарност към всички партньори, приятели и доброволци на осъществените успешно събития и проекти.
С благодарност към всички млади хора от различните етнически общности, които прегърнаха каузата на фондация „Заедно“ и сбъднаха свои инициативи приятелски хванати за ръка, с удоволствие, взаимно уаважение и признателност.

Камерният концерт „Музика на века“ бе едно от първите събития в Културния календар на Пловдив за 2019 – годината, в която градът е Европейска столица на културата. То бе организирано от Фондация „Заедно“, специално за почитателите на руската песен, които препълниха залата на Културен Център „Тракарт“ и останаха изключително очаровани от прекрасното изпълнение на баритона Дмитрий Быстрый, носител на Гран-при, лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен и сопраното Светлана Быстрая, лауреат на Националния фестивал на руската песен в България. На рояла акомпанимира Рузанна Ташчян, обявена за най-добър концертмайстор на конкурса «Балканска романсиада». Концертът се реализира по идея на г-жа Олга Атанасова и бе подарък за всички пловдивчани от представителите на руската и арменската общност във Фондация „Заедно“. Той бе посветен на творчеството на големия арменски композитор Арно Бабаджанян. Програмата за вечерта включваше оперни изпълнения, старинни руски романси и известни песни.
***
Традиционното кафе на толерантността в Пловдив събра отново представители на различни религии в Джумая джамия на 15 февруари, в знак на взаимно разбирателство и мирно съжителство. Събитието уважиха Главният мюфтия Д-р Мустафа Хаджи, посланикът на Турция Н.Пр. Хасан Улусой, кметът на града Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, консулът на Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани и представители на всички етноси и три религии от Фондация „Заедно“. Домакини на срещата бе г-н Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство, който е част от съвета на фондацията, работеща в подкрепа на етническата и религиозна толерантност в града под тепетата.
***
Кукерски игри, арменски и руски традиционни обичаи бяха показани едновременно на 10 март, когато народният календар отбелязва Сирни Заговезни и началото на пролетта. По стар български обичай Сирни заговезни е денят, в който искаме и даваме прошка. Характерни танци, театрални етюди, народни игри за деца и възрастни, бяха само част от атрактивните демонстрации на открито за народния празник, който се чества, както от българската, така и от руската и арменската общност. Организаторите от НЧ „Захари Стоянов-1984“ и Фондация „Заедно“ в Пловдив подготвиха много изненади за стотици пловдивчани и гости на града, като най-много от тях бяха предназначени за децата. Събитието бе част от проекта „Да посрещнем пролетта заедно“, който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и бе включен в културния календар на града през 2019 г.
***
През март бе представена и изложба с рисунки на най-известните български художници. Събитието се проведе по време на 28-я Италиански фестивал на красотата, който се откри на 29 март в Международен панаир Пловдив. Повечето от творбите бяха показани за първи път, като част от личната колекция на г-н Давиде Кристиано, член на КС на Фондация „Заедно“ и един от организаторите на фестивала. Изложбата бе част от съпътстваща програма на международното изложение за фризьорство, козметика и грим, което се откри от голямата българска актриса Цветана Манева.
***
През 2019 г., когато Пловдив бе Европейска столица на културата, етно панаирът на кулинарното изкуство се проведе под мотото “Заедно на трапезата”. Съпътстващите събития бяха свързани с основната кауза на фондация „Заедно“ – независимо от етническия си произход и религия, всички можем да споделяме храната си, и то заедно, на една трапеза. Над 120 артисти, музиканти и танцьори участваха в третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2019. Представители на руската, турската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, както и каракачани, чехи и словаци откриха заедно етно панаира, който също е част от Културния календар на Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция „Култура и културно наследство“.

Студентите от етно формация „Жарава“ дадоха старт на третото издание на панаира с изпълнение на живо на популярната народна песен „Вечерай, Радо“, записана под аранжимент на ръководителя на групата пловдивският музикант, преподавател и композитор Владимир Величков. През 2019 г. „Етно кухня на колела“ се проведе и със специалното участие на “Сдружение традиции за бъдеще” и представители на Международния Съвет на Самодейните Средища. Благодарение на усилията на представителите на италианската, руската, еврейската, арменската и турската общност, всяка кулинарна вечер се превърна в празник на уличното изкуство. Панаирът се проведе от 17 до 19 май 2019 г.
***
На 15 ноември, в навечерието на Международния ден на толерантността, се проведе и първият по рода си „Куиз на народите“ в Пловдив, който бе организиран от представители на младежките организации на различните общности. Участниците бяха разделени чрез жребий в три отбора, които в продължение на близо три часа трябваше да отговарят както на въпроси от историята и културата на най-старите етнически народности в града, така и и на много предизвикателства. Всички те се забавляваха искрено, получиха символични подаръци за спомен, а победителите – специалните награди, осигурени от фондация „Заедно“. Това бе първото по рода си съвместно събитие на младите хора от различните етноси и религии в Пловдив, медиатори на което бяха Кристиян Ангелов и Денислава Златанова. Домакин бе ОЕ „Шалом“ Пловдив.
***
Малки деца, ученици и студенти участваха в създаването на втората Градина на толерантността в Пловдив (16 ноември). Тя бе засадена до детската площадка в началото на парк „Лаута“. Малчуганите дойдоха заедно с родителите си от арменската и еврейската общност. Дървета от вида Prunus Nigra (декоративна червенолистна слива) посадиха младо момиче от Беларус и момче от Русия, които в момента живеят в Пловдив. Всяко дърво в градината е символ на един от етносите, които имат представители във Фондация „Заедно“ – арменци, българи, евреи, италианци, руснаци и турци. Седмото дърво е за всички останали народности, които учат, живеят и работят в града под тепетата. Инициативата е част от проект на ОЕ „Шалом“ и Фондация „Заедно“ – “НАЙ-СТАРИЯТ ЖИВ ГРАД В ЕВРОПА – ПОСЛАНИК НА ТОЛЕРАНТНОСТТА”, който се осъществява и с финансовата подкрепа на Отдел „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив. Неговата цел е популяризиране на града ни като символ на мирното съжителство на различните народности. Ръководител бе председателят на ОЕ „Шалом“ г-н Светлозар Калев. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на отдел „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив и със специалното съдействие на главния еколог на район „Тракия“ – Лина Видолова.
***
Председателят на Общински съвет – Пловдив Александър Държиков и областният управител на Област Пловдив Дани Каназирева участваха в ритуала по запалването на първата свещ на Ханука на 22 декември. Празникът на светлината събра отново юдеи, мюсюлмани и християни. Церемонията е послание за мир и разбирателство между хората, независимо от етническата и религиозната им принадлежност. На втория ден празникът продължи с много гости и в залата на ОЕ „Шалом“, а на 26 декември бе тържествено отбелязан и 100-годишният юбилей на известната пловдивска писателка от еврейски произход Ивет Анави. Рожденият ден уважни и заместник-министърът на културата Амелия Гешева.
***
Екипът на Фондация „Заедно“ пожелава на всички здрава и благословена 2020 година!

Лалка Златанова
Председател на Фондация „Заедно“
гр. Пловдив