Събития

С послание за мир и любов посрещаме ЗАЕДНО 2021-ва година

Екипът на Фондация „Заедно“ отправя послание за здраве, мир и любов, с благодарност към всички свои партньори и приятели, които подкрепяха каузата ни и през историческата за целия свят 2020-та година.

За шеста поредна година представители на всички общности и религии в Пловдив се събраха на 14 февруари, на традиционното Кафе на толерантността в Джумая джамия. Заедно с главния мюфтия, събитието почетоха д-р Мустафа Хаджи, районният мюфтия на Пловдив Танер Вели, мюфтията на Хасково, генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков и зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, инж.Светлозар Калев – председател на ОЕ „Шалом“ Пловдив, секретарят на НЧ „Кемал Ататюрк Пловдив Бедрие Търмазова, общинският съветник Али Байрям, Лалка Златанова – председател на Фондация „Заедно“, Давиде Кристияно – представител на италианската общност във фондацията, съпругата му Алина Каспарян, Олга Атанасова – представителя на руската общност във фондация „Заедно“, Донка Колева, председател на българо-турското бизнес сдружение БУЛТИШ. Организаторът Ахмед Пехливан, който е и представител на турската общност във „Фондация Заедно“, бе и модератор на срещата. Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи подчерта, че между различните етноси в Пловдив никога не е имало проблеми, но във време, в което младите хора са изложени на многобройните набези на пороците, е необходимо повече от всякога да осъзнаем, че обичта, разбирателството и добросъседството ще спасят човечеството. Той апелира всички да работят заедно да продължат традицията на приятелство, а не – на омразата. Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани заяви, че общностите носят различни цветове, а постижението на нациите е да успеят да ги съчетаят и пренесат във времето като богатство. Пловдив е успешен пример за света, подчерта Ергани.
„Няма по-подходящо място от нашия град, който е пример за толерантност и мирно съжителство през годините. Най-важното е да живеем мирно и в разбирателство, а традицията да продължи“, добави областния управител Дани Каназирева. Приветствие към участниците от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, както и от свое име, отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.
„Днес за пореден път се убеждавам, че ако има еманация на слогана ЗАЕДНО, то това е тази инициатива, на която присъстваме. Всички, които сме на тази маса, нашите прадеди, култури и религии са част от ДНК-то на града и затова днес Пловдив е красив, толерантен и многообразен. Много съм щастлив, че само преди месец в културния календар влязоха и мюсюлмански и арменски чествания. Но всъщност етносите винаги са участвали активно в културния календар на града и той е точно този компонент, който ще продължи да ни обединява и занапред“ заяви по време на събитието Пламен Панов, който благодари за поканата и сподели, че е щастлив да присъства за първи път на „Кафе на толерантността“.
„За мен е чест и удоволствие да присъствам на това станало вече традиционно събитие, на което всички ние, представителите на различните етноси и религии в града изразяваме своето категорично отношение, че няма да позволим едно събитие или някой да наруши етническата толерантност, която цари от векове в Пловдив и е станала част от традициите на града ни. Именно срещи като тази доказват за поредна година, че Пловдив е пример за етническо многообразие, не само в България, но и в световен мащаб, заяви председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков.


***
Извънредното положение, наложено заради пандемията от коронавирус, наложи изцяло промяна в календара от събития на Фондация „Заедно“ през 2020 г. Ситуацията доказа за пореден път, че всички представители на фондацията действително действат заедно и са пример за взаимопомощ. 150 порции топла храна бяха раздадени в различни квартали на Пловдив като съвместна инициатива на турската и италианската общност в града. Собственикът на козметична компания “ David Professional“ и представител на фондация „Заедно“ Давиде Кристиано и Халут Оргут, известен производител на турски хранителни стоки, дариха средства в полза на най-нуждаещите се в града. Дарението бе направено в навечерието на Гергьовден. Известно е, че Св. Георги се почита както от християтните, така и от мюсюлманите. Храната се достави с помощта на доброволци, които обикаляха кварталите на Пловдив със собствените си автомобили. Жители от различни вероизповедания и социален статус получаваха топла вечеря по домовете си, при спазване на всички хигиенни изисквания.
Допълнително дарение по време на извънредното положение заради COVID-19 бе направено и от всички членове на Фондация Заедно, специално за децата от Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Неофит Бозвели“ №38 в Пловдив.
Това е поредният пример, който доказа, че Пловдив е град на етническа толерантност и заедност, коментира председателят на Мюсюлманското настоятелство и представител на турската общност във фондация „Заедно“ Ахмед Пехливан. Под негова организация, от началото на месец Рамазан, топла вечеря получиха над 1800 домакинства.

***
През месец септември всички пловдивчани, гости на града и любители на кулинарното изкуство станаха част от ЕТНО ВЕЧЕРИТЕ на Гребната база, организирани от Фондация „Заедно“ като среща на общностите. Кулинарните срещи на етносите се осъществяваха през целия месец, благодарение на няколко неправителствени и частни организации в подкрепа на каузата за мирно съжителство, религиозна и етническа толерантност. Събитията, които са част от календара на Фондация „Заедно“ се реализираха с подкрепа на ресторант „Нетуно“. Организаторите бяха предприели всички необходими противоепидемични мерки, тъй като различните общности подготвиха и специална културна програма. Инициативата също бе в подкрепа на каузата за мирно съжителство на всички народности в най-стария жив град в Европа. Етно вечерите бяха открити от зам.-кмета по културата Пламен Панов и кмета на район „Западен“ Дим. Колев


***
Фондация „Заедно“ и различните етноси в града провеждат всяка година Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ като част от Културния календар на Община Пловдив. През май 2020 година панаирът не успя да се осъществи заради наложеното извънредно положение, свързано с епидемията от COVID-19. След стотиците запитвания и желанието на общностите да бъдат организирани отново съвместни събития, част от традициите на панаира бяха реализирани през месец септември, благодарение на помощта на екипа на ресторант „Нетуно“.
***
През 2020 г. в Пловдив бе създадена третата Градина на толерантността като послание за мир, което жителите на града, от различни религии и етнически общности, изпратиха към всички.
В тези изключително трудни за целия свят времена, в които светът е скован от пандемичните мерки и същевременно се тресе от военни конфликти, терористични актове, бедствия и политически протести, Пловдив – като символ на толерантността и мирното съжителство между народите, отправи своето послание – нека уважаваме различията помежду си и да даваме личен пример за приятелство и взаимопомощ.


Седем дървета бяха засадени отново символично – тази година в градина на бул. „Мария Луиза“ в район „Източен“, със съдействието на кмета Иван Стоянов. Избраните дървета са от вида лейландски кипарис. Събитието на 16 ноември бе съобразено с всички епидемиологични мерки. По този начин Пловдив отбеляза Международния ден на толерантността. В засаждането на дърветата по традиция участват ученици и студенти от шест общности – арменска, българска, еврейска, италианска, руска и турска. Седмото дърво в тези градини е символ на всички останали етноси, чиито живот, култура и история са свързани с най-стария жив град в Европа.

Идеята е във всеки един район на Пловдив да бъде създадена Градина на толерантността – като послание за следващите поколения.

Посрещаме 2021-ва година с вяра, че ще можем да реализираме един от най-големите си проекти „Етно кухня на колела за деца“, който ще се проведе съвместно с Фестивал за децата децата и семейството „Синьо лято в Пловдив“, в края на май и първите дни на месец юни.

Здраве и благоденствие за всички!