Проекти, Събития

Приказни дни очакват децата на Пловдив в навечерието на 1 юни

Петото издание на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“, което се открива от 16.00 ч. на 29 май (събота), тази година ще е посветенo на децата и ще се проведе паралелно с първия Фестивал за децата и семейството „Синьо лято“. Основната локация е парк „Рибница“ в район „Северен“.

Майстор – готвачите от различните общности в Пловдив ще приготвят и предоставят за дегустации традиционните закуски от националните кухни на етносите и любимите детски лакомства от близкото минало. Само и единствено на панаира ще има домашно приготвени различни видове руски пирожки, вкусни шоколадови „картошки“, еврейски кифлички с орехов пълнеж „Роскитас Де Алхашу“, ханукални бухтички, борекитас, турски сладкиши и още много кулинарни изкушения. Детският празник не може да мине и без сладолед – ето защо италианската общност ще осигури, специално за дните на фестивала, най-хубавия детски сладолед от страната на сладоледа.

Паралелно с кулинарния панаир, на откритата сцена в парка децата ще могат да гледат различни спектакли. „Изкуство от децата за децата“ е основното мото на събитията, организирани от Фондация „Заедно“, които ще се проведат в последните дни на месец май и в навечерието на 1 юни. Идеята е в рамките на фестивалните дни малчуганите от всички общности в Пловдив да се запознаят отблизо с всички видове изкуства.

Академия за музикална просвета подготвя за откритата сцена в парк „Рибница“ оперната постановка за най-малките „Вълкът и седемте козлета“, в която на 29 май ще вземат участие над 70 деца. Специално за фестивала, от София ще пристигнат със своя циркова програма и възпитаниците на Националната школа за атракционни изкуства. Малчуганите ще имат възможност да гледат и театралните постановки „Приказка за важните неща“ (в неделя на 30 май) и „Малкото зъбче“ на режисьора Петя Недева.

В музикалните концерти ще участват едни от най-талантливите пловдивски деца. Фестивалът ще открие ангелогласната Мелек Ерен. По време на тежката за всички ни 2020 г. тя записа и своя първи клип на една от най-прекрасните, любими и докосващи сърцето български народни песни – „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Свой концерт подготвя и 11-годишната Анна-Мария. Специален гост на панаира и детския фестивал ще бъде Балетен танцов център „Грация“ от Казанлък, чиито хореограф Алла Ангелова е възпитаник на московския държавен университет за култура и изкуство. Свой спектакъл ще представи и детската танцова школа към Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“.

Всички деца, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в неделя в пленера на открито „Толерантност и признателност“, който ще водят преподаватели и ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ или в арт работилницата с традиционни арменски занаяти. Най-малките и техните родители ще имат възможност да се запознаят с едно от най-интересните издания за деца на българския пазар, което ще бъде представено в „Библиотеката на колела“ в съботния ден.

Големите изненади ще „изкачат“ на сцената на „Синьо лято“ всеки ден, заедно с известния италиански Маг Серджо Алфонсо. А еврейската общност подготвя предизвикателство за по-големите батковци и техните татковци. На 30 май те ще имат възможност да се състезават в традиционна за празника Лаг Ба Омер игра „Стрелба с лък“.

Проектът на Фондация „Заедно“ за поредна година е част от фестивалите в Културния календар на града и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Изненади за децата в навечерието на 1 юни ще подготвят и партньорите на панаира и детския фестивал – пловдивската компания Chipolino и верига магазини Pepco Bulgaria Ще има сладки изкушения от АГИ-1 и трапезна “Жива вода” на Бутилираща компания „Хисар“ от извор №7.