Събития

Театър и пленер за децата, стрелба с лък, арт работилница, танци, фокуси и още много забавления във втория ден на панира

На 30 май малчуганите в Пловдив ще имат възможност да гледат на откритата сцена в парк „Рибница“ театралната постановка „Малкото зъбче“ на режисьора Петя Недева. Детският театър, който е част от програмата на фестивала „Синьо лято“, ще започне в 10.30 ч. в неделното утро. Забавната история разказва за малкото зъбче, което много обича бонбони, но разбира колко е важно да се грижи за хигиената си, за да бъде здраво. Режисьорът е и автор на музиката на спектакъла. Петя Недева е съосновател на първия Образователен театър в София. Успешно представя, заедно със свои колеги, българското театрално изкуство на международните сцени в Лондон, Ню Йорк, Монреал и Ванкувър, Улан Батор (Монголия), Германия и др. държави.

В неделния ден на фестивала, който се провежда в рамките на панаира „Етно кухня на колела“, ще има и специална изненада за всички татковци и по-големите батковци. Те ще могат да се включат в състезание по Стрелба с лък – традиционна еврейска игра за празника Лаг Ба Омер, която ще се проведе на открито на една от поляните в парк „Рибница“.

„Етно сцена на колела“ ще продължи с български народни танци за деца и концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, създаден, преди близо 30 години от известния пловдивски хореограф Мария Кьосева.

Всички деца, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в пленера на открито „Толерантност и признателност“, който ще водят преподаватели и ученици от НХГ „Цанко Лавренов“. Те ще рисуват на открито и ще покажат на деца от детски градини как да създадат живописни произведения на изкуството с акрилни бои. Малчуганите ще могат да се включат и в арт работилницата с традиционни арменски занаяти, където ще се учат да рисуват върху дърво и да изработват магнити и кукли.

Специален танцов концерт ще подготвят и най-малките момичета и момчета от танцовия състав „Асдхигнер“ („Звездичка“) към Арменският благотворителен съюз „Парекордзаган“. Ще празнуваме заедно и с ДГ “Весела“ – тази година градината чества своя 45-годишен юбилей. Ана и Никол от втора група ще изпълнят „Песен за джуджетата“ на турски език.

За сутрешните неделни закуски ще се погрижат майстор-готвачите от различните общности, които участват в Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“. Само и единствено на панаира ще има домашно приготвени различни видове руски пирожки, вкусни шоколадови „картошки“, еврейски кифлички с орехов пълнеж „Роскитас Де Алхашу“, ханукални бухтички, турски сладкиши и още много кулинарни изкушения. Детският празник не може да мине и без сладолед – ето защо италианската общност ще осигури, специално за дните на фестивала, най-хубавия детски сладолед от страната на сладоледа.

Уникалните фокуси на Маг Серджо Алфонсо ще забавляват всички и в неделния ден.
Вторият фестивален ден ще закрие 12-годишната Анна-Мария Гендова. Младият талант на Пловдив вече се е явявала на конкурси не само в България, но и на международни сцени в Италия и Малта. Анна-Мария е ученичка в 5-ти клас в музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и свири на кларинет.
Децата от Балетен танцов център „Грация“ ще представят втора част от спектакъла „Етно сцена на колела“ с традиционни руски, азербайджански, грузински и арменски танци. Най-неуморните ще могат да се включат в танцова сесия и открит урок по танци на студио Dance Тo The Max. Основно мото на фестивала „Синьо лято“ е „Изкуство от децата за децата“. Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ през 2021 г. е изцяло посветен на децата.

Проектът на Фондация „Заедно“ „Етно кухня на колела“ е част от фестивалите в Културния календар на града и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Изненади за децата в навечерието на 1 юни ще подготвят и партньорите на панаира и детския фестивал – пловдивската компания Chipolino и верига магазини Pepco Bulgaria Ще има сладки изкушения от АГИ-1 и трапезна “Жива вода” на Бутилираща компания „Хисар“ от извор №7.