Проекти, Събития

4-та Градина на толерантността е в район „Северен“

Етническите общности от Фондация „Заедно“ в Пловдив – руснаци, евреи, арменци, италианци, турци и българи – създадоха нова Градина на толерантността. Четвъртата в града бе засадена в район „Северен“, в зелената площ между ул. “Ян Хус” и бул. „Васил Априлов“ със 7 дървета от вида лейландски кипарис. Всяка народност посади по една фиданка, а живот на седмата бе даден съвместно от всички присъстващи общности.

Инициативата на фондация „Заедно“ се осъществява съвместно и по идея на младежката организация на ОЕ „Шалом“ в града под тепетата, със съдействието на еколозите и кметството на район „Северен“. От 2018 г., всяка година на Международния ден на толерантността – 16 ноември общностите засаждат по 7 дървета в различните райони на Пловдив. Осен в „Северен“, етно градини има вече в районите „Централен“, „Тракия“ и „Източен“.

Градините на толерантността в Пловдив се създават като послание за мир и разбирателство между представителите на етнически и религиозни общности в града на тепетата.

В инициативата се включиха председателят на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова (българска общност), Хрипсиме Нурикян (арменска общност), Давиде Кристиано (италианска общност), Ахмед Пехливан (турска общност), Олга Атанасова (руска общност), председателят на ОЕ „Шалом“ Светлозар Калев (еврейска общност), Кристиян Ангелов-председател на младежката организация на ОЕ „Шалом“ и младежи от всички етноси. Участваха още служители на общинската администрация на район „Северен“ и представители на ОП „Градини и паркове“.

Гост и активен участник в инициативата бе и заместник-кметът на „Северен“ инж. Илиян Козарев.Той пожела да се запазят и в бъдеще традициите Пловдив да бъде прекрасно място за съжителство и толерантност между отделните общности в града.