Събития

„Ушите на Аман“ , „Чак-чак“ , пурени банички, блини, крем-кадаиф и още лакомства за децата – само на панаира „Етно кухня на колела“

Над 15 вида блини ще има в съботния ден на кулинарния етно панаир в Пловдив. Домашните палачинки, с различни вкусове, са традиционна закуска за децата от рускоговорящите източноевропейски страни. Домакините от арменската общност ще приготвят кекс със сушени плодове и пурени банички. Арменските сладки на „Аги“ също ще бъдат част от кулинарните изкушения. 

Неизменна част от детските лакомства през лятото е и сладоледът, чиято доставка на място осигуряват от италианската общност в Пловдив.

За първа година „Етно кухня на колела“ ще предлага и балканска скара – сръбски, македонски и български топли ястия, приготвени на жар.

В неделния ден малчуганите ще опитат домашни бонбони от фурми, традиционна закуска за децата от еврейската общност, както и любимите на всички сладки „Ушите на Аман“.  „Чак-чак“ и различни пирожки ще са изкушенията на майстор-готвачите от татарската кухня, които също участват на кулинарния етно панаир тази година. Гостите ще закусват и с вкусни турски симидчета и поачи със сирене и маслинки. Майсторите от турската общност ще приготвят по оригинални рецепти  крем-кадаиф и „калбурабастъ“. Ще има разбира се и баклавички. 

Очакваме ви в парк „Рибница“ през уикенда. Етно щандовете отварят в 16.00 ч. в събота и ще предлагат вкусни закуски и ястия през целия неделен ден.

Всички пловдивчани и гостите на града могат да следят пълната програма за панаира и фестивала от официалните страници във фейсбук на Фондация „Заедно“ и Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“. 

Панаирът наКулинарното изкуство „Етно кухня на колела (за деца“), в рамките на който сепровежда и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ се реализират поПрограма „Фестивали и значими събития“ на Отдел „Култура, археология и културнонаследство“.