Събития

Фондация „Заедно“ бе домакин на младежка програма по международен проект Еразъм+

Ученици от Австрия, Германия и България се запознаха с историята на етническите общности от различните вероизповедания в най-стария жив град в Европа. Посещението им в Пловдив е част от международен проект на Еразъм+ „Одисея на мира” , а домакин на срещата бе екипът на Фондация „Заедно“. Те се запознаха със съвместната дейност на общностите с най-стара история в града на тепетата и културните проекти, в подкрепа популяризиране на нематериалното мултикултурно наследство и каузата за взаимно уважение и толерантност. Част от целите, които младите хора са заложи в проекта, са именно срещи със социално активни организации, които работят за обществени каузи, за равноправие и против дискриминация, както и посещение на места с мултикултурна история, пример за мирно съжителство и общи традиции.

Екипът на Фондация „Заедно“ дари на младите участници в проекта изключителна възможност, в един ден да посетят еврейската синагога „Цион“, арменската църква „Сурп Кеворк“ и Джумая джамия.

В Археологическия музей в Пловдив те видяха и фрагментите от запазената мозайка на единствената антична синагога, открита в България, именно на територията на града. Изображението, което представлява един от древните еврейски символи – менората, датира от III в.сл.н.е.

Младежите от арменската общност посрещнаха връстниците си в двора на храма „Сурп Кеворк“ с традиционни арменски сладки. Специално за гостите те отвориха и музея с най-свещените реликви, които се пазят в храмовия комплекс. Изключителен интерес предизвикаха старинните книги, чудотворната икона, реликвите и светите мощи. Председателят на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова запозна гостите с интересни факти от историята на древната обител и богатите културни традиции на арменците в Пловдив.

Учениците опитаха с удоволствие от традиционната турска турска кухня, а екипът на мюсюлманското настоятелство ги посрещна в залата на Джумая джамия с вкусна баклава. За известния молитвен храм в центъра на Пловдив им разказа лично Фасами Балканер ходжа, след редовната следобедна служба.

През есента на 2022 г., в партньорство с гимназия „Елизабет Зелберт” (Elisabeth-Selbert-Gesamtschule) в Бон (Германия) групата е участвала в проучвателна програма на „местата на мира” в Бон и Кьолн. Посещението в Пловдив бе организирано по идея на координатора на международния проект Ралица Карапантева – зам. -директор на НГПИ „Св.Лука“ в София, със съдействието на отдел „Култура“ в Община Пловдив и екипа на Фондация „Заедно“.

Участниците и координаторите на проекта изказват своята искрена благодарност към екипа на Фондация „Заедно“.