Събития

На Ханука ЗАЕДНО с посланик Лилиан и еврейската общност в Пловдив

Ханука е отражение на историята на израелския народ, на свободния дух и надеждата за един по-добър свят. Това каза при първото си посещение в Пловдив Нейно превъзходителство Ирит Лилиан, Посланик на Израел в България. Тя бе почетен гост на организацията на пловдивските ервеи по повод празника на Светлината Ханука и запали четвъртата свещ на официална церемония в читалище “Шалом”.

Макар и малоброен, народът на Израел успява защото е силен, каза още Лилиан. По повод зачестилите атентати и в Израел през последните седмици, които вземат все повече жертви, Лилиан определи като “феномен” факта, че все повече млади хора се поддават на пропагандите в социалните мрежи и се включват абсолютно мотивирани в различни терористични групировки, вкл. и на Ислямска държава. По последни данни 12-годишно момиче е сред извършителите на серията терористични атаки в Израел през изминалите два месеца.

Празникът на Светлината е и призив за мир и надежда за по-добър живот, каза още Ирит Лилиан.

Официалнaта церемония бе открита от председателя на организацията инж. Светлозар Калев. В продължение на осем дни във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник. Една от свещите в Ханукия в Шалом запали и Главният равин на Република България Йосеф Соломон.

Тази година се навършват 25 години от възстановяване на дипломатическите връзки между Израел и България и ние сме признателни за приятелските отношения между двете държави, подчерта израелският посланик.