Събития

ЗАЕДНО с арменската общност на Рождество, празнуват и руснаците

На 6 януари, когато Българската православна църква отбелязва Благовещение, арменците и руснаците празнуват Рождество. На трапезите се слагат традиционни за двата народа ястия, празникът и при едните, и другите, се споделя със семейството.  В Пловдив, където е съсредоточена най-голяма арменска общност в България, традицията повелява след тържествената служба за Бъдни вечер младежи от скаутската група да отнесат от църквата в домовете свещения огън. Храмът „Сурп Кеворк“ се изпълва с хора, които се поздравяват с празника и на следващия ден, когато е тържествената Рождественска литургия.

Сърмички, риба и ашуре със сушени плодове и ядки, познато като „ану шабур”, са сред най-armenciчесто приготвяните ястия за празника. Във всеки арменски дом има и нар, защото се вярва, че зрънцата в него, колкото са и дните в годината, символизират обединението на арменците. За светлината и доброто, което носи Рождество, тази година на специална почерпка ни събраха почетният консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян и д-р Ахавни Кеворкян от Арменското културно дружество. Още усещаме аромата и вкуса на празничния й десерт от печена тиква, пълнена с ориз, масло, сушени плодове и мед.

Днес Фондация ЗАЕДНО изпрати поздрав до своите арменски и руски приятели за Рождество. И с традиционните пожелания за здраве, мир и успехи, прибави призив да сме заедно – така, както от векове ни сплотява животът под тепетата.