Събития

Меморандум за ненамеса в политическите и религиозните дела подписaхме ЗАЕДНО в Дома на етносите 

Меморандум, с който представителите на 7 етнически общности в Пловдив с принос в историята декларират съвместна дейност в сегашни и бъдещи проекти, свързани с толерантността, както и ненамеса в религиозните и политическите дела, подписахме в деня на откриването на Дома на етносите. Подписите под меморандума са на председателите на фондация ЗАЕДНО журналистиките Екатерина Костова и Лалка Златанова и членовете на Консултативния съвет към нея, с активното участие на които се откри Дома.

Гордея се с това, което сте направили, общностите в Пловдив от векове живеят заедно, но има нужда това да се показва все повече – каза при откриването кметът инж. Иван Тотев. Поздравителни адреси изпратиха премиерът Бойко Борисов, Администрацията на Президента на Република България Росен Плевнелиев и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Oсновната идея на Дома на етносите е на база вековните традиции и общата история да се приобщят представителите на всички етноси в съвременния обществено-културен живот на града, да подпомага различни техни събития в контекста и на развитието на Пловдив като културна столица на България, Европейска столица на културата през 2019 и атрактивна дестинция в международния културен туризъм.

На официалното откриване от 12:30 часа днес присъстваха д-р Константин Емелин, аташе по културните въпроси на Руската федерация, турският консул в Пловдив Мурат Мухаджъроглу и италианският консул Джузепе Ди Франческо, заместник кметовете на Пловдив по култура и туризъм Амелия Гешева и на социалната политика Георги Титюков, представители на арменската, българската, еврейската, италианската, ромската, руската и турската общности.

Домът отвори врати с подкрепата на Международен панаир Пловдив и лично на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, който изпрати цветя за откриването. Фондация ЗАЕДНО получи от още много свои гости цветя. А сред подаръците е дърворезбата, която поднесе пловдивският кмет Иван Тотев, книги за руския бит и традиции от аташето по културните въпроси на Посолството на Русия у нас Константин Емелин и ръчно изрисувана керемида от директора на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Неда Петрова.

Първата изложба в Дома на етносите е ИЗБРАНО от колекцията на Дарик радио с творби на 25 автори, сред които арменци, евреи, македонци, румънци, сърби, турци и др., участвали пленерите “Звук и цвят”. В концепцията “ЗАЕДНО” са изложени и картини на големите пловдивски художници Атанас Хранов, Ицко Мазнев, Станимир Видев и Кольо Карамфилов. Гости днес бяха Ицко Мазнев и Станимир Видев.

Фондация ЗАЕДНО благодари на всичките си партньори и спомоществователи, за които ще разкажем в следващата публикация 🙂

Очаквайте и още снимки – във фейсбук страниците на Фондация ЗАЕДНО и Дома на етносите.