Събития

“Гозбата на мира” събра всички ЗАЕДНО в Дома на етносите

При изключителен интерес и много гости в Дом на етносите премина “Първата вечер на ашурето” в Пловдив. Тя се организира по идея на Ахмед Пехливан – член на Консултативния съвет към Фондация “Заедно”, a посланието на вечерта бе за запазване на мира, разбирателството и етническата толерантност в най-стария жив град в Европа. По традиция турската общност черпи с ашуре всички приятели, без значение на произход и религия. Събитието събра хора с различна етническа принадлежност и социално положение, деца и възрастни. Действително много от присъстващите опитаха за първи път от “гозбата на мира” (както е известно ашурето по света) и то, направена по най-старата известна в историята рецепта.

“Няма по-хубаво място от Дома на етносите – символ на солидарност и разбирателство, на което всички заедно да споделим това събитие и да отправим посланието за мир и толерантност, а Пловдив е градът – пример за това”, каза в началото на вечерта Генералният консул на Република Турция в България Бирей Йълмазсой. Събитието уважиха главният секретар на областния съвет по сътрудничество, етнически и интеграционни въпроси Нъшан Деркалестаниан, както и главните експерти по социална политика от Община Пловдив Октай Шериф и Петър Граматиков, директори на културни институции, студенти, представители на различните общности и на бизнеса, приятели и партньори.

Над 150 ашурета бяха раздадени с благотворителна цел и в подкрепа на каузата на Фондация “Заедно” за приобщаване на различните народности към културния живот в Пловдив.

Преданията свързват историята на ашурето с края на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. След 40 дни непрестанни валежи Ной (известен в исляма като Нух) и неговият кораб намерили убежище на върха на планината Арарат. Тогава всички от семейството му се събрали и решили да отпразнуват спасението като сготвят ядене, което да съдържа точно 40 съставки, по една за всеки ден от изпитанието. Започнали да събират кой каквото има – единият син дал сухи плодове – портокали, смокини, кайсии, другият донесъл зърнени храни – пшеница, бял ориз, а третият – канела, захар и ядки. Прибавили и нахут и така за първи път приготвили Ашуре.

Известното ястие се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямали какво да ядат и получили повеля всеки да събере каквото намери, за да сготвят. Така гозбата била приготвена от боб, нахут, захар, жито и мляко. Изкуството за правене на ашуре е добре познато и на арменския народ, като тайната на рецептата традиционно се предава от поколение на поколение. В Пловдив се намират едни от най-добрите майстори на ашуре. Някои пловдивчани предпочитат вкусния десерт с добавка от сладък сироп и топка сметанов сладолет.
По време на събитието бе представена и фотозиложба, която показва различни периоди от съществуването на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград, паметник на културата с  400-годишна история, включен в каталога на ЮНЕСКО. През месец юни т.г. Министерство на културата даде разрешение куполът на храма да бъде почистен от саморасли храсти и дървета, както и да се подменят и остъклят счупени и липсващи прозорци, за да се спре проникването на атмосферни води в сградата.
Консултативният съвет на Фондация “Заедно” благодари на всички приятели и съмишленици, които подкрепят каузата за етническа толерантност в града под тепетата. Събитията в Дома на етносите се осъществяват благодарение и на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, който съдейства за предоставяне на сградата за дейността на организацията.