Събития

Споделихме отново ЗАЕДНО „гозбата на мира“

Турската общност в града под тепетата отново  почерпи с “гозбата на мира”  в знак на мирно съжителство и толерантност между отделните общности и религии. Събитието, което тази година се организира с подкрепата на Генералния консул на Турция в града Хюсейин Ергани, бе уважено от председателя на ОбС в Пловдив г-жа Савина Петкова, зам. кмета  Георги Маринов, дипломати и посланици на добра воля в културния обмен между Турция и България. Идеята е събитието да се превърне в традиция и да събира всяка есен представители на различни народности и религии в знак на мирно съжителство и солидарност.

Първата “Вечер на ашурето” се проведе при голям интерес през октомври миналата година в Дома на етносите, по идея на Ахмед Пехливан – председател на Мюсюлманското Настоятелство и Сдружение „Йешилай“ България. Той е член и на Консултативния съвет към Фондация “Заедно”, която се представлява от най-старите етнически общности в Пловдив и организира редица културни събития в града.

Tази година в деня на ашурето, всички присъстващи успяха да видят и как се приготвя “гозбата на мира” и да опитат от нея абсолютно безплатно. Демонстрацията на открито бе  точно в 12 ч. в пред Джумая джамия, като първите ашурета раздадоха благотворително председателят на местния парламент и Генералният консул.

    

Сред всички народи ашурето е познато като “гозбата на мира”. Смята се, че това е най-старата позната рецепта за ястие в света. Легендата разказва, че то било любимият десерт на Ной. Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност и хуманизъм в целия свят и затова ястието се нарича “гозба на мира”. По традиция с ашуре се черпят всички приятели, без значение на техния произход и религия. По време на първото издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” през месец май т.г, ашурето бе едно от най-предпочитаните традиционни турски ястия.