Събития

Отново споделихме ЗАЕДНО „гозбата на мира“

Над 500 ашурета в “Деня на ашурето” раздадe турската общност днес пред Джумая джамия в центъра на Пловдив. Събитието, което се проведе за първи път в Дома на етносите през 2016 г., се превърна в традиция. То отбелязва 10-тия ден от свещения за мюсюлманите месец Мухаррем, но събира представители на различни народности и религии, в подкрепа на етническата толерантност и мирно съжителство в града под тепетата.

И тази година в деня на ашурето, всеки гост успя да види как се приготвя “гозбата на мира” по оригинална рецепта от времето на Ной и да опита абсолютно безплатно. Благотворителният ден се организира от Ахмед Пехливан – председател на Мюсюлманското Настоятелство, Сдружение „Йешилай“ България и член на Консултативния съвет към Фондация “Заедно”.

Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност и хуманизъм в целия свят. От топлия десерт опитаха заедно представители на дипломатическия корпус, на местната власт, на различните вероизповедания, институции и медии. Събитието се осъществява и с подкрепата на Генералния консул на Турция в града Хюсейин Ергани, който лично поздрави и почерпи гостите, след като районният мюфтия прочете благословията за берекет.