Събития

Послания от извора на човешката цивилизация в деня на еврейската култура

“По-добре да имаш знание, отколкото злато.” Мъдрите думи са на цар Соломон, един от най-добрите управници на Древния свят, почитан от евреи, християни и мюсюлмани.

Силата на неговата история, разказвана непрекъснато през различните епохи, бе представена oт Д-р Шамуел Бехар по време на Европейския ден на еврейската култура в Пловдив. Близо два часа гости от всички етноси и религиoзни общности слушаха с интерес как тази история е предавана хилядолетия наред и отразявана от най-великите творци на всички времена.

Преданията за Цар Соломон, Савската царица и свещения Кивот, родени в зората на цивилизацията, носят не само ценна информация до наши дни, но и много послания. Кралицата на Шеба, известна като Савската царица (Македа или Балкис), чието име се споменава в свещените книги и на 3-те религии, е най-загадъчната жена на Стария свят. Според етиопското предание царицата поднесла на Соломон безценни дарове и тонове злато. От връзката им тя родила Менелик, основател на съществувалата до свалянето на император Хайле Селасие през 1974 г. монархия на територията на Етиопия. Именно Менелик въвежда юдеизма като официална религия. Местната “библия” “Кебре Негаст” отбелязва, че той отишъл при баща си Соломон в Йерусалим и отнася Кивота в родината си. Много векове сакралният предмет променял местонахождението си, но последното му убежище е храмът “Света Мария от Цион” в град Аксум – религиозният център на Етиопия. Вярва се, че Кивотът се съхранява там и до днес, a човекът, който отговаря за охраната му – oтшелникът Хебрелебанос Теклемариам – никога не разговаря с външни лица и отказва интервюта с журналистите. Mестните жители вярват, че Kивотът закриля страната им от неприятели и бедствия, a пазителят му е убеден, че “всички в Етиопия живеят в мир, защото силата бди над тях”.

Историята през погледа на личния разказ на Д-р Шамуел Бехар бе насочена не само към духовно наследство на еврейския народ, а към световната мъдрост и уроците от извора на човешката цивилизация.

Европейският ден на еврейската култура, който се отбелязва в 24 европейски страни, разкрива различни традиции и истории пред по-широк кръг от хора, извън еврейското общество, като целта е да се превъзмогват антисемитските и расистките настроения по света.В Пловдив всички гости бяха посрещнати с изключително уважение в залата на ОЕ „Шалом“.