Събития

12 общности отправиха послание за толерантност между всички етноси и религии от Европейската столица на културата. Над 120 артисти подкрепиха каузата на Фондация „ЗАЕДНО“

Над 120 артисти, музиканти и танцьори участваха в третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2019. Представители на руската, турската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, както и каракачани, чехи и словаци откриха заедно етно панаира, който е част от Културния календар на Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция „Култура и културно наследство“.

Първата тематична вечер, която се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, бе и със специалното участие на хора от различни вероизповедания, които живеят в града и региона. Тази година, в която Пловдив е Европейска столица на културата, те излязоха с общо послание за мирно съжителство, взаимно уважение и толерантност между всички народности и религии. Участниците посрещнаха своите гости в историческия център на града, разказаха най-интересните традиции и обичаи на своя народ в културата на хранене и почерпиха присъстващите с някои от най-характерните за трапезата им ястия.

„Mястото на проекта „Етно кухня на колела“ е именно в Пловдив – Европейска столица на културата и град, който винаги е за пример как различните етноси, вероизповедания и общности могат да живеят заедно.“ Това заяви кметът на града Иван Тотев по време на официалното откриване на третото издание на етно панаира. Той благодари на председателя на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова за идеята и на всички, които са дали своя принос за осъществяване на проекта, който обединява общностите с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Събитието уважиха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков, председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев, представители на дипломатическия корпус и гости от цяла България. Казуата на Фондация „Заедно“ подкрепиха почетните консули на Франция г-жа Теофана Брадинска, на Италия г-н Джузепе Ди Франческо, генералният консул на Република Турция г-н Хюсеин Ергани, директорът на Россътрудничество в България г-жа Ирина Борисова Жмихина, големият приятел и съмишленик на фондацията г-н Ехиязир Узунян, представители на много регионални и национални медии, както и журналисти от чужди медии, които направиха своите репортажи за събитието, като част от Културния календар на Европейската столица на културата. Откриването бе със специалното участие на студентите от етно формация „Жарава“.

Работилница за месене на „хляба на народите“, в която се включиха много деца и родители, бе едно от съпътстващите събития още в първия ден на панаира, организирано от “Сдружение традиции за бъдеще“. Дамите Катерина Бояджиева и Даниела Танева помогнаха на всеки, който желае, да си избере какъв хляб иска да замеси и да си вземе за вкъщи – квасен хляб, хала (еврейски сладък хляб), арменски лаваш, италианска фокача или българска содена питка.

„Жарава“ откри официално кулинарния етно панаир с изпълнение на живо на популярната народна песен „Вечерай, Радо“, записана от ръководителя на групата – пловдивският музикант, преподавател и композитор Владимир Величков. Младите музиканти, чиято популярност вече надскочи границите на България, бяха подготвили и една много интересна изненада. За първи път те изпълниха на живо песента „Лилава Планина“ – модерен аранжимент на известната песен на Дийп Пърпъл, под съпровода на родопска гайда.

Богатата културна програма по време на Третото издание на панаира „Етно кухня на колела“ впечатли не само пловдивчани, но и много туристи от страната и чужбина. Тя се осъществи благодарение на един от основните партньори и официален спонсор на събитието БК „Горна баня“. Освен на различни концерти на живо, публиката се наслади на театрален спектакъл, на прекрасни изпълнения на оперни арии и канцонети, както и на много етно танци.
Едночасов концерт подариха на публиката и музикантите от етно формация Истанбул. 40 музиканти пристигнаха в Пловдив, специално за откриването на етно панаира и на първата тематична вечер, посветена на традиционната турска кухня. Гостите слушаха класическа фолклорна музика на канун, уд и други древни инструменти.

За неповторимия колорит на панаира тази година допринесоха каракачаните и татарите, които пристигнаха с изключително красиви традиционни носии. По време на общата кулинарна вечер посетителите дегустираха над 30 национални ястия – каракачанска баница с щир, арменска семейна баница с кайма, татарски беляши, чешки меденки по рецепта от 15 век и много други специалитети, между които и френското национално ястие „тарт фламбе“, както и знаменитата италианска закуска „оливе асколане“.

Турската кухня предложи над 10 ястия, включително и любимият на всички одрински дроб. Само на 17 май посетителите имаха възможност да опитат „карнъ ярък“ и „султан кебап“ по оригинални народни рецепти на майстора-готвач Емине Османова. Менюто включваше и известната булгурена салата „късър“, имамбаялдъ, сармички и др. В края на традиционната вечер на турската кухня бе дадена и тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, на която организаторът на събитието и представител на турската общност във Фондация „Заедно“ г-н Ахмед Пехливан покани над 250 гости.

Какъв е вкусът на десерта от Тайната вечеря и каква е тайната при приготвяне на „Окрошка“ – разбраха гостите на етно панаира по време на втората тематична вечер.

Единствената в България и на Балканите вокална формация „Дулсе канто“ („Сладка песен“) на известната Лика Ешкенази бе посрещната с бурни аплодисменти от пловдивската публика. Те изпълниха на живо традиционни еврейски песни, с които групата е печелила престижни награди в страната и чужбина.

Концертът започна вълнуващо с молитва на иврит, благославяща всички пловдивчани и завърши запомнящо се с много затрогващо изпълнение на „Хубава си моя горо“, с благодарност и стотици просълзени очи на хората от публиката.
„Дулсе канто“ има издадени 6 албума с битови, исторически и религиозни еврейски песни, с уникално съвременно звучене на аранжиментите. Лика Ешкенази е носител на високото отличие „Сребърен ритон” на Министерство на културата и грамота за високи постижения и принос към българската култура, както и на наградата „Шофар” на ОЕБ „Шалом”.


Еврейската кулинарна вечер предложи отново от вкусните сладкиши „Тишпищи“ и „Ушите на Аман“, но за първи път редовните посетители на „Етно кухня на колела“ и гостите на Пловдив опитаха „харосѐт“ – десертът от Тайната вечеря на Иисус Христос с апостолите. Ястието се приготвя от сушени плодове, ядки и пасхално вино. Гостите хапнаха и от известната баница с месо и патладжан – „пастел“, както и от любимите „боикос“ и „бормоликос“.

Съботният ден бе и за почитателите на руската култура. По време нa рускaтa вечер лично глaвният готвaч нa Посолството нa Руската Федерация в България шеф Роман Mирошниченко проведе мaстер клaс по приготвяне нa еднa от многобройните руски супи – „Окрошкa“.

В мобилната кухня бе сготвен и борш по оригинална руска рецепта, сандвичи със сельодка, пирожки с гъби и зеле, както и други обичайни за трапезата на руснаците ястия, като изключително вкусната и полезна пшенична каша. Майсторът готвач Любов Демирева „хвърли ръкавицата“ на колегите си от турската кухня. Тази година тя презентира дроб по руски с картофено пюре, а гостите на панаира действително се затрудниха да оценят дали той е по-вкусен от известния одрински дроб. Последният бе обявен за най-вкусното ястие по време на първото издание на „Етно кухня на колела“ през 2017 г.
Артистичната програма на руската вечер бе със специалното участие на баритона Дмитрий Быстрый, носител на Гран-при и лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен. За най-малките посетители имаше и емоционални руско-цигански танци, в изпълнение на децата от студио „Милениум“.


Културната програма във втория ден на етно панаира се организира от ОЕ „Шалом“ в Пловдив с председател г-н Светлозар Калев и г-жа Олга Атанасова, официален представител на руската общност и член на УС на Фондация „Заедно“.

Комедия отпреди 24 века и опера на живо подари италианската общност на пловдивчани

Арменска празнична баница с кайма и сладки „мафиши“ посрещна гостите в последната вечер на етно панаира

Третият ден на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ бе посветен на традиционната арменска и италианска култура. Тази година редовните посетителите на панаира опитаха за първи път семейна арменска празнична баница с кайма и сладки мафиши. Някои от тях се хванаха и на традиционно арменско хоро, заедно с младежите от самодейния танцов състав „Ереван“. Мобилната кухня предлагаше разбира се и „хоровадз“, както и празничен ориз, сготвен с много прясно масло и сушени плодове. Организатор на вечерта бе официалният представител на арменската общност във Фондация „Заедно“ г-жа Ахавни Кеворкян.

В неделният ден бе и последната тематична вечер на италианската кухня, организирана от г-н Давиде Кристиано, която се превърна в истински празник за почитателите на театралното и оперното изкуство. Третото издание на „Етно кухня на колела“, посветено на Пловдив като Европейска столица на културата, бе закрито с изключително богата културна програма.

Пловдивчани и гостите на града гледаха на живо най-забавната част от комедийната постановка „Жените в Народното събрание“ на „бащата на комедията“ – древногръцкият драматург Аристофан, с участието на артистите от театър „Апарт“. Освен, че комедията се играе в целия свят вече повече от 2300 години, любопитен факт е, че произведението съдържа името на древно ястие, което се изписва с цели 171 букви и включва различни сладкиши, риба, месо, птици и сосове.

Междувременно маестро Марко Лукиари, който миналата година грабна приза „Master Ethno Chef”, готви отново в мобилната кухня за всички гости на италианската вечер, която нямаше как да мине без паста, лазаня и невероятния му профитерол. Най-атрактивно тази година бе ястието „оливе асколане“ (пълнени с кайма маслини, със специална панировка).

Заключителната вечер на панаира завърши с красиви канцонети и известни арии, в изпълнение на оперните артисти Любомира Петрова и Цветан Цветков от Дуо „Доминанто“. На специален екран бе излъчен и филм, посветен на историческите и културни съкровища от музеите на Ватикана.

Панаирът на кулинарното изкуство Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Третото издание на панаира през 2019 г. е в подкрепа на града като Европейска столица на културата. Генерален спонсор на събитието е БК Горна баня.