Събития

Кафе на толерантността в условията на COVID

За 7-ма година в Пловдив се проведе Кафе на толерантността, но за първи път на него не присъстваха представители на всички етническите общности, заради наложените епидемични мерки.

Традиционното за града събитие се отбеляза от 13.30 ч. на 12 февруари в Джумая джамия. То отново сe организира от Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство. За да се спазят противоепидемичните изисквания, залата в джамията събра по-малко гости от обикновено, но Кафето на толерантността уважиха представители и на трите религии. Домакин на срещата бе отново г-н Ахмед Пехливан, председател на настоятелството, официален представител на турската общност във Фондация „Заедно“ и президент на сдружение „Йешилай България“. За събитието специално пристигна и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, както и съветникът по социалната политика към дипломатическото представителство.

„Община Пловдив винаги ще подкрепя подобни инициативи, защото ние носим отговорност към бъдещите поколения да поддържаме мира. Не може да оставим да има войни, разбити градове и нещастия. Това, което правим сега, помага на доброто навсякъде“, с тези думи заместник-кметът Анести Тимчев се обърна към присъстващите и отправи поздрав от името на кмета Здравко Димитров.

Кафе на толерантността пиха заедно председателят на ОбС Александър Държиков, Главният мюфтия Д-р Мустафа Хаджи, Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейн Ергани, представители на областната управа и Община Пловдив. Фондация „Заедно“, която обединява дейността на шест етнически общности, бе представена от председателя на ОЕ „Шалом“ г-н Светлозар Калев. На срещата присъстваха и управителите на бизнес сдружение “Бултиш” и “Кошу Кавак” Туризъм Ръфат Якуб.

Традицията „Кафе на толерантността“ се проведе за първи път през 2015 г., по повод годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив.