Събития

Хиляди семейства от Пловдив и региона посетиха Фестивала за децата и семейството „Синьо лято“

Най-силното издание на детския Фестивал „Синьо лято“ се проведе в началото на лятото на едни от най-хубавите паркове в града – Plovdiv Stage Park, парк „Рибница“ и парк „2019“. Хиляди семейства доведоха децата си, за да гледат театрални, музикални и танцови спектакли.

Най-малките гости се забавляваха с много танци, народни игри, научиха се да правят кукли, глинени свирки и рисуваха в арт ателиетата, разположени на открито, под дърветата. На сцената и в съпътстващите събития на фестивала участваха над 200 млади таланти от 8 народности – българска, арменска, италианска, турска, руска, сръбска, еврейска и украинска. По време на фестивалните уикенди децата се включиха в различни игри и томболи, като най-очакваните подаръци бяха отново тротинетките на „Chipolino” които зарадваха шестима малчугани. Съпътстващи събития на фестивала бяха и големите циркови спектакли на открито, представени от децата на Националната школа по атракционни изкуства, с подкрепата на НФ „Култура“.

Третото издание на „Синьо лято“ започна на 27 май, в рамките на кулинарния панаир „Етно кухня на колела“, който също бе посветен на децата. Освен традиционните кухни на общностите с най-стара история в Пловдив, на панаира демонстрации и майсторски класове направиха готвачи от Украйна, Сърбия и Турция. Организаторите от екипа на Фондация „Заедно“ дадоха възможност да се представят и най-хубавите занаяти на народите, затова свои щандове имаха художници и занаятчии от българската, арменската, руската, украинската и турската общност. Централно място сред занаятите заемаше и пекарната за хляб, която включи малчуганите в работилница за детски бисквитки в парка. Хлябът и водата, които са най-свещени на всяка семейна трапеза по света, заемат централно място и на етно панаира в Пловдив. Ето защо сред основните партньори на събитията бяха пекарна „ХлябЪ“ и трапезна „Жива вода“.

Етно панаирът посетиха Генералният консул на Република Турция в Пловдив, както и почетните консули на Италия и Чехия, районни кметове и представители на различни етноси, заедно със семействата си. Един от последните любители на кулинарното изкуство бе и талантливата певица Керана.

Кулминацията на Фестивала за децата и семейството „Синьо лято“ бе на 16 юни, когато на голямата сцена на Plovdiv Stage Park най-малките зрители гледаха с часове постановките „Уличен мюзикъл“ на артистите от театър „Хамелеон“, „Косе Босе“ на Държавен куклен театър, както и музикалния спектакъл „Танци на народите“ – с участието на деца от различните общности. Зааслужени аплодисменти получиха и младите таланти от Ателието по актьорско майсторство към Държавна опера Пловдив, които представиха етюди от черно-белите филми на Чарли Чаплин, в новата постановка „Светът на Чарли“. Фестивалът бе закрит с концерт на малките-големи таланти от Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, чиито хореографи спечелиха за пореден път адмирациите на всички присъстващи.

Събитията, които са част от Културния календар на Пловдив, се реализират от екипа на Фондация „Заедно“, като каузата на организацията през последните години е да помага на деца таланти от различните религии и етнически общности, както и да се представят всички видове изкуства от деца за деца – абсолютно безплатно и сред природата. Екипът благодари на пловдивската компания Chipolino, Бутилираща компания „Хисар“, Отдел „Култура“ в Община Пловдив и Дарик радио – с тяхна подкрепа фестивалът се превърна в дълъг и щастлив празник за децата от града и региона.

Традициите и обичаите на различните народности в Пловдив и региона, ще бъдат съхранени по проект на Фондация „Заедно“ – „Един град, три религии, седем етноса – от миналото за бъдещето“ . Целта е аудио и видео репортажи да запазят за следващите поколения нематериалното културно наследство на най-стария жив град в Европа. Проектът е финансиран по програма на НФ „Култура“ към Министерство на културата на Република България.