Събития

Гозбата на мира събра стотици пловдивчани и гости на града пред Джумая джамия

Над 1000 порции ашуре бяха раздадени на Деня на Ашурето в Пловдив.

Вкусният десерт опитаха пловдивчани и гостите на града на традиционния празник, който се организира през лятото от мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство пред Джумая джамия.

Според традицията на този ден мюсюлманите варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни, юдеи или мюсюлмани. Отбелязването на „Денят Ашуре“ е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии.

Празникът в града на тепетата започна с приветствия от страна на генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, районния мюфтия на Пловдив Танер Вели, кмета Здравко Димитров, представителя на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан и член на фондация „Заедно“, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и областния управител Илия Зюмбилев.

Официалните гости символично забъркаха заедно ашурето преди раздаването му, като отправиха послания за мир, солидарност, разбирателство, състрадание и толерантност.

„Пловдив е най-подходящият град за този празник, защото е символ на хармоничното съжителство между всички етноси и религии“, заяви Н. П. Корхан Кюнгерю.

„Празникът е за мир между всички етноси, за радост и берекет“, допълни Ахмед Пехливан.

„Това е Гозбата на мира“, припомни районният мюфтия на Пловдив.

„За пореден път доказваме, че Пловдив е най-толерантният град“, заяви и кметът Здравко Димитров.

За празника „Денят на Ашурето“ има няколко предания. Според едното от тях думата „Ашуре“ произлиза от наименованието на арабското число „ашера“ („десет“). И понеже този празник се празнува на десетия ден от месец Мухаррем по ислямското летоброене – Хиджра е бил наречен – „Ашуре“ или „денят Ашуре“. Второто предание е свързано с Ноевия ковчег. Спасилите се от потопа намерили 10 вида храни и от тях приготвили това ястие, което, заради броя на съставките, нарекли ашуре.

„Денят Ашуре“ е част от Културния календар на града, в подкрепа на празниците на различните етнически общности.

Празникът завърши с ритуал – сема, изпълнен от единствения дервиш в България – пловдивчанинът Васил Тосев.

Освен раздаването на ашуре пред Джумая джамия, гостите бяха почерпени и с турски шербет.

Традициите и обичаите на различните народности в Пловдив и региона, ще бъдат съхранени по проект на Фондация „Заедно“ – „Един град, три религии, седем етноса – от миналото за бъдещето“. Целта е аудио и видео репортажи да запазят за следващите поколения нематериалното културно наследство на най-стария жив град в Европа. Проектът е финансиран по програма на НФ „Култура“ към Министерство на културата на Република България.