Събития

Еврейската общност посреща днес Новата 5784 година

Еврейската общност посреща днес Новата 5784 година. В пловдивската синагога „Цион“ тя ще бъде оповестена със свещения рог шофар и с четене на текстове от Тората. Рош а Шана отбелязва сътворението на света и се посреща всяка година на новолуние на есенния месец тишири.

Еврейският народ вярва, че на този ден Бог определя в Книгата на живота каква съдба ни очаква през следващите 12 месеца. Новогодишният празник е време за анализ и сериозна равносметка, но се посреща с вкусни ябълки, потопени в мед, с пожелание да е сладка и щастлива цялата годината. Празникът е част и от Културния календар на Фондация „Заедно“ в Пловдив. На този ден в синагогата по традиция, която се спазва вече 7 години, се събират представители на всички религии и етническите общности с най-стара история в Пловдив.

Десет дни след Рош а Шана се отбелязва и най-големият еврейски празник Йом Кипур, на който се опрощават греховете.

Традициите и обичаите на различните народности в Пловдив и региона, ще бъдат съхранени по проект на Фондация „Заедно“ – „Един град, три религии, седем етноса – от миналото за бъдещето“ . Целта е аудио и видео репортажи да запазят за следващите поколения нематериалното културно наследство на най-стария жив град в Европа. Проектът е финансиран по програма на НФ „Култура“ към Министерство на културата на Република България.