Събития

Представители на Фондация Заедно и Edirne Yeşilay обсъдиха възможностите за съвместни проекти, в подкрепа на борбата срещу зависимостите сред младите хора

Участници в международна велосипедна обиколка пристигнаха в Пловдив в подкрепа на каузата за борба срещу различните зависимости сред младите хора. Инициативата е организирана от спортен клуб Edirne Yeşilay. През юни т.г. членове на клуба преминаха маршрут от 310 км. в Западна Тракия. Втората колоездачна обиколка е в България и продължава 5 дни и 4 нощи, като маршрутът обхваща близо 500 км. Целта на участниците е да привлекат вниманието към борбата срещу пристрастяването. Регионалният координатор за район „Мармара“ Себахатин Билгинч и 10 спортисти ще бъдат посрещнати в Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Участниците се срещнаха и с младежи от неправителствени организации в Пловдив от Сдружение „Йешилай България“ и Фондация „Заедно“, за да обменят информация във връзка с актуалните проблеми и възможностите за съвместни проекти, свързани с борбата със зависимостите от наркотици, алкохол, цигари, хазарт и интернет. Домакин на форума бе Ахмед Пехливан, председател на „Йешилай България“.

Колоездачната обиколка е и в посока разширяване на партньорствата между представители на различните държави и привличане на повече последователи към активен спорт и здравословен начин на живот, които да дават пример на децата и младите хора, обясни Себахатин Билгинч. Yeşilay e една от водещите неправителствени организации в света, която развива своята дейност вече повече от 100 години, като фокусът е върху превенция на общественото здраве. Тя има над 120 клона в 97 държави по света, както и представителство в Комитета за борба със зависимостите към ООН. След Бурса и Диарбекир предстои откриването и на трети рехабилитационен център към организацията – в Кайзери.