Събития

Опера, цирк и танци за децата – на открито в парк „Рибница“ по време на кулинарния етно панаир и фестивала „Синьо лято“

Истинско приключение в света на изкуството очаква малчуганите през почивните дни по време на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ и детския фестивал „Синьо лято в Пловдив“ 2021. Паралелно с панаира, на откритата сцена в парк „Рибница“ децата ще могат да гледат различни спектакли, в които ще участват близо 200 техни връстници. „Изкуство от децата за децата“ е основното мото на събитията, които са част от Културния календар на Пловдив. Поради неблагоприятните метеорологични условия в петъчния ден, официалното откриване на фестивала ще бъде от 16 часа тази събота (29 май).

Старт на културната програма ще даде ангелогласната Мелек Ерен. По време на тежката за всички ни 2020 г. тя записа и своя първи клип на една от най-прекрасните, любими и докосващи сърцето български народни песни – „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Специален гост на панаира и детския фестивал ще бъде и Балетен танцов център „Грация“, чиито хореографи са подготвили специален спектакъл с традиционни танци на народите.

Веднага след официалното откриване гостите на панаира ще могат да гледат музикалния спектакъл на Академията на Госпожа Опера „Вълкът и седемте козлета“, в който ще вземат участие над 70 деца. Подпомагани от артистите на Опера Пловдив, те са главен разказвач на историята. Малките артисти създават един забавен и поучителен музикален спектакъл, по време на който сцената ще се превърне в една пъстра въртележка от много музика, песни, танци, вълнуващи развръзки, хумор и неочаквани обрати. Режисьор на спектакъла е Александра Савова.

Малко по-късно на сцената на „Синьо лято“ ще се качат и децата от единствената в България Национална школа по Атракционни Изкуства, за да покажат своя талант в жонглирането, огненото шоу и клоунадите. „Изненадите, които ще представим за първи път на детската публика в Пловдив са много и включват почти всички циркови атракции“, разказа ръководителят на школата Бойчо Костадинов. Националната школа за атракционни изкуства има отличия от най-големия международен форум за атракционни изкуства във Венеция – Златната корона на ,,Орфей”, национална награда “Икар-2015″, както и първо място от международния фестивал за млади таланти ,,Гранд При“ в Созопол.

Най-малките зрители и техните родители ще имат възможност да се запознаят и с едно от най-интересните издания за деца на българския пазар, което ще бъде част от „Библиотеката на колела“ в съботния ден. Помагалото по история „Моята България“ ще представи лично известният български меценат и филантроп, Мъжът на годината за 2019 г. Д-р Милен Врабевски. Специален поздрав за всички родители, довели децата си на празника, ще поднесе Пламен Койчев – възпитаник на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“.

За да е пълно преживяването за децата, известният италиански Маг Алфонсо Серджо ще продължи със своето уникално шоу. През целия ден публиката ще може да хапва и от вкусните закуски, приготвени по домашни рецепти в кухните на арменската, руската, турската и еврейската общност, както и истински италиански сладолед.

Много празнични концерти, игри, пленери и томболи с големи награди, ще има и в неделния ден в парк „Рибница“. Не пропускайте да подарите на децата си тези незабравими дни, посветени на изкуството, усмивките и приказните забавления. Програмата на събитията може да следите от официалната страница на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ във фейсбук. Проектът на Фондация „Заедно“ за поредна година е част от фестивалите в Културния календар на града и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Изненади за децата в навечерието на 1 юни ще подготвят и партньорите на панаира и детския фестивал – пловдивската компания Chipolino и верига магазини Pepco Bulgaria Ще има сладки изкушения от АГИ-1 и трапезна “Жива вода” на Бутилираща компания „Хисар“ от извор №7.