Събития

Снимки и история от Дома на етносите ЗАЕДНО в презентация на третокласник

Третокласникът Кристиян Николов от 3„а“ клас на ОУ „Душо Хаджидеков“ в Пловдив направи първата презентация на Дома на етносите пред ученици. В часа по „Човек и общество“ той представи етно-кътовете на 7 общности с принос в историята на града: арменци, българи, евреи, италианци, роми, руснаци и турци. В етно-кътовете всеки посетител може да се докосне до техния бит и традиции от края на 19 и първата половина на 20 век. Кристиян дойде със своите родители и с по-малкия си брат и сам направи снимки за презентацията си.

„Не познавам някого, който да знае всичко, което виждам тук“, сподели момчето, докато разглеждаше „живия музей“ през обектива на фотокамерата си. Впечатлен, че някои мотиви – като тези върху турския миндер и арменския килим – са сходни, каза: „Мисля, че това ще е много интересно за моите съученици, защото показва, че не сме толкова различни и няма от какво да се боим. В нашия клас учат деца от различни народности. Имам съученичка, родена в Япония, например. Но ние всички сме деца – пак сме приятели и нямаме проблеми“.

Кристиян е убеден, че след неговата презентация целият му клас ще пожелае да разгледа етно-кътовете в Дома на етносите.

Фондация ЗАЕДНО е готова да посрещне ученически групи и да им разкаже повече за историята на общностите в Пловдив – най-старият жив град в Европа.