Събития

Всички ЗАЕДНО в сърцето на Стария град с пожелание за светлина и надеждa

Традицията, всички общности в града да палят заедно светлините на елхата на 1 декември, даде старт на предновогодишните празници в Стария град и тази година.

Още в ранния следобед в Балабановата къща Мария Шуманска демонстрира как се правят рязани свещи – изкуство, повлияно от бароковите форми на XVI век и „запазена марка” на венецианските майстори. След това, отново в Балабановата къща бе открита изложба с информационни пана и фотоси „Карел IV – владетелят, държавникът и неговата епоха”, посветена на 700 г. от рождението на чешкия и немски крал и Римски император, известен като всестранно развитата личност.

Почетният консул на Армения Ехиязир Узунян запали светлините на елхата точно в 17.30 ч., заедно с официални гости от посолствата на Репулика Чехия и Република Словакия в България и представители на общностите в града. В програмата “Светлина и надежда”, песни за духа, мечтите и очакванията за светлия християнски празник представиха децата от вокален състав „Контраст” към СУ „Св.Св. Кирил и Методий” и вокална група към ОУ „Виктория и Крикор Тютюджиян” в град Пловдив. С индивидуално изпълнение на песен и рецитиране на стихотворения на руски език се включиха малчуганите Мария, Димитрий, Теодор и Ростислав.

Въпреки минусовите температури навън, в края на тържеството децата-участници не пропуснаха да се снимат до Коледното дърво на Лапидариума, като си пожелаха незабравими моменти през идващата 2017 г.

Тази година в предколедните празници са включени много традиционни обичаи и различни изкуства. В къща Недкович ще бъде изложбата „Коледен кът” на обредни хлябове и коледни сувенири. Дългогодишният педагог Дорка Четрафилова и клуб „Здраве” ще представят магията на хляба – от месенето до изработката на празничните символи. Тя ще бъде открита на 3-ти декември и ще продължи до 6-ти януари 2017 г.

На 5-ти декември Малката християнска базилика показва мозаечни пана на Ирена Янчева – „Християнското наследство – образи и символи”. Авторката е  вдъхновена от света на мозайките в родния Пловдив. По-късно се обучава в Торонто при известните художници на мозайки Акрам и Фадиа Габра. А в настоящата изложба представя своето авторско виждане за много древни символи.

Малката коледна разходка във времето и пространството ще завърши с концерт на словашкия ансамбъл „Челомания” на 8-ми декември от 19 часа отново в Балабановата къща. Концертът е организиран от посолството на Република Словакия по повод края на председателството на Словакия на Съвета на ЕС. Известните челисти Йозеф Луптак, Йозеф Подхорански, Евген Прохац и Ян Славик ще изпълнят адаптации и оригинални композиции, създадени за ансамбъла. Репертоарът им включва произведения от барока до наши дни.