Събития

Етническите общности дадоха достойния пример за ЗАЕДНОСТ в най-стария жив град в Европа

Десетки събития, някои от които се случиха за първи път в града по тепетата, и редица съвместни инициативи реализираха заедно през 2016 г. етническите общности с най-стара история в Пловдив.

Фондация “Заедно” е първата неправителствена организация с мисия да приобщи към културния живот на града жителите на най-стария жив град в Европа с различен произход и религия. За първи път бе издаден Календар на етносите със специалното участие на представители на арменската, еврейската, руската, ромската, турската и гръцката общност. За първи път в Пловдив бе oткрит Дом на етносите етно музей общо арт пространство за различни културни събития.

Именно тук за първи път в Пловдив бе открита изложба с 20 автентични рисунки на Уорхол, Пикасо, Дали, Баскя, Харинг и Маргит, част от колекцията на г-н Давиде Кристиано, представител на италианската общност и член на Консултативния съвет на Фондация “Заедно”. Наред с всички тематични изложби, литературни вечери, камерни концерти и други събития, за първи път през лятото на 2016 г. в концертната зала на еврейската организация в града се проведе тематична вечер на италианската оперната музика.  За първи път в Шалом, свещите в ханукия бяха запалени от представители на всички етноси и религии – събитие уникално по рода си и достойно за пример за всички народи и градове, в които живеят заедно хора с различен произход и вероизповеданиe. За първи път в Пловдив се проведе и Вечер на ашурето по идея на турската общност, която събра всички в Дома на етносите, за да опитат заедно от “Гозбата на мира”.

С изключителен заряд и интерес пловдивчани участваха и в Първата вечер на етно вината по време на Дните на младото вино. Приятели и гости дегустираха заедно малко познати и бутикови вина, запознаха се с древните традиции и с новата история на народностите, опитаха oт специално приготвените блюда.

 

Различните етнически общности във Фондация “Заедно” бяха и част от проекта на АМТИИ “Непознатите”, който събра всички на една танцова сцена. За първи път представители на всички етноси се хванаха заедно на традиционно българско хоро, за което тържествената зала в академията се оказа тясна.

През 2016 г. арт залата на Дома на етносите се превърна в предпочитано място за камерни концерти и музикални представления на студенти и преподаватели, в място за неформално образование на представители от средните и висши училища. Млади ходожници от Пловдивския университет направиха тук втората си самостоятелна изложба, а бъдещи специалисти по културен туризъм научиха малко известни факти за историята на града, участваха в ролеви игри, учиха хора и пяха заедно.

В Дома на етносите изпратихме 2016 г. и посрещнахме новата 2017 г. с изложба, чието послание се предава през хилядолетията от съторението на света до днес. “Светлина oт словото” на братя Мъгърдич и Крикор Касапян e поредното събитие, което разкрива неповторимостта на град като Пловдив. Изложбата на aвторите, които са от арменски произход, бе организирана от ервейската общност. Изкуство, създаденo чрез техниката на “сухата игла”, може да се види на много малко места в света, a творби като тези, са част от голямата съкровищница на Пловдив, която се надяваме да опазим ЗАЕДНО.

Учредителите на Фондация “Заедно” и представителите на всички етнически общности и участници в проекта Дом на етносите изказват своята признателност към хората и организациите, които първи подадоха ръка за осъществяване на идеята и подкрепят мисията за ЗАЕДНОСТ, без значение на произход и религия. Идеята обедини представители на различни дипломатически мисии, хора с различен обществен и социален статус, с различна политическа принадлежност и бизнес интереси, държавни, общински и неправителствени организации, различни общности и отделни участници в културния живот на града.

 

Благодарим искрено на:

 

Амелия Гешева – в качеството й като директор на Общински институт „Старинен Пловдив” и зам.- кмет “Култура и туризъм”

Розалин Петков – в качеството му на областен управител на Пловдив, сега зам.-кмет „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците”

Иван Тотев – кмет на Пловдив

Георги Гергов – почетен консул на Русия и мажоритарен собственик на Международен панаир Пловдив АД,   с чиято подкрепа се откри Домa на етносите

Генерално консулство на Република Турция в Пловдив

Ехиязир Узунян – почетен консул на Република Армения в Пловдив

Джузепе де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив

Светлозар Калев – председател на организацията на евреите “Шалом” в Пловдив и член на КС на Фондация “Заедно”

Димитър Димов – шеф на протокола на Международен панаир Пловдив АД

Д-р Ахавни Кеворкян – директор на Арменски културно-информационен център, член на УС на Фондация “Заедно”

Олга Атанасова – Председател на руски клуб “Отечество” и член на УС на Фондация “Заедно”

Ахмед Пехливан – председател на мюсюлманското настоятелство и член на КС на Фондация “Заедно”

Давиде Кристиано – Създател на “Италианския фестивал на прическата и красотата” в Пловдив и член на КС на Фондация “Заедно”

Инж.Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив и основател на Дни на младото вино

Общински институт “Старинен Пловдив”

Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив

НХГ “Цанко Лавренов”

 

Международен панаир Пловдив – АД

Дарик радио АД

Teхно Акташ АД

Винарска изба “Юстина”

АРТС 2012

Grape Hill

Wine bridges

KAVAKLIDERE

Адид България OOД

 

На всички дарители и приятели